Kuracia terina v slaninke s portským vínom (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Tento môj recept na terinu vznikol po viacerých skúškach a inprovizáciach z receptov na nete,v časopisoch, TV,atď....až s týmto výsledkom sme boli nadmieru spokojní, tak ho predkladám aj vám....

60 minút
príprava
90 minút
na 120 °C

Postup

  1. Brusnice namočíme do asi 100ml portského a pripravíme si redukciu portského: na miernom ohni varíme ďalších 200ml portského, polovicu pokrájanej cibule,po vetvičke timiánu a rozmarínu. Neskôr prilejeme aj víno, v ktorom sme marinovali brusnice a redukujeme na hustejšiu omáčku. Precedíme.
  2. 200g kuracieho mäsa 2x pomelieme na veľmi jemno a pridáme aj pečienky, ktoré sme dôkladne odblanili,pokrájanú druhú polovicu cibule a cesnak,namočené brusnice,redukciu portského,vajce a žĺtka, soľ a mleté čierne korenie.Všetko dôkladne vymixujeme.Pred koncom mixovania pridáme maslo a podľa potreby prilievame i smotanu.
  3. Zo 100g mäsa narežeme prúžky podľa dĺžky formy. Petržlen, tymián a bazalku nadrobno nasekáme a prúžky mäsa v nich obalíme.
  4. Formu na terinu vystelieme dlhými tenkými pruhmi slaninky tak,aby prečnievali cez okraj na neskoršie prekrytie teriny. Môžeme kúpiť už nakrájanú, ale ja robím tak, že slaninu si dám trochu zmraziť a potom sa dá krásne narezať na tenké plátky.
  5. Do vystlanej formy dávame vrstvy mixovaného mäsa a pečienok, potom prúžky mäsa obalené v bylinkách a znovu mix mäsa...
  6. Keď je forma plná, trochu s ňou pobucháme po podložke pre uvoľnenie vzduchu a prekryjeme ostávajúcou slaninkou.Prikryjeme vrchnáčikom.
  7. Formu vložíme do hlbšieho pekáča, nalejeme vodu do 2/3, vložíme do rúry vyhriatej na 100stC a pečieme 1hodinu.Keďže moja špeciálna forma na terinu je pomerne malá mohla som naplniť aj zapekacie misky.
  8. Po zapečení vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Najlepšie je pripraviť si terinu deň vopred a v chladničke nechať do druhého dňa. Potom terinu vyklopíme z formy a krájame na plátky-porcie. Podávame s bagetkou pokrájanou na šikmé plátky a opečené v rúre alebo nasucho na panvici. Vhodnou prílohou sú napr. brusnice(kompót,džem), kyslá uhorka, nakladaná kapia, listové šaláty a pod.