Kuracia roláda plnená hríbami

Autor receptu: matus113

Recept trošku náročnejší, ale ten výsledok stojí za to.

5
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Kura si v prvom rade umyjeme, osušíme a odstránime krídla. Kura položíme na dosku prsiami dole. Cez chrbát vedieme rez po pravej strane trtola, to isté spravíme aj po ľavej strane. Potom si chytíme kožku a začneme ju pomaly odstraňovať spolu s mäsom od kosti. Musíme to robiť opatrne, aby sme si nepoškodili mäso. Pokračujeme až ku stehnám, kde je chrupkavka, ktorú musíme prerezať, ale tak, aby sme neprerezali kožku. Kura si pootočíme a pokračujeme až k prsiam. Opatrne, aby sme si prsia nepoškodili prerezaním. Druhú stranu robíme presne tak isto, až prídeme k prsnej kosti.
  2. Keď máme kura vykostené, drží nám len na hrane prsnej kosti. Postupne režeme po prsnej kosti, ale tak, aby sme si neprerezali prsia. Kura si položíme kožou dole a začneme vykosťovať stehná. Režeme vedľa kosti opatrne, z druhej strany tiež. Kostičku si prerežeme na jednej strane a postupne orezávame.
  3. Vykostené mäso si položíme na potravinovú fóliu a rozložíme ho. Z pŕs odrežeme kúsky mäsa a priložíme ich na prázdne miesta, aby bola približne rovnaká hrúbka. Keď máme mäso rovnomerne rozložené, prikryjeme ho mikrotenovým vreckom a naklapeme. Vyklepané mäso si osolíme, posypeme jemne sušeným cesnakom a na to poukladáme plátky šunky. Cibuľku si na oleji osmažíme do sklovita, pridáme hríby, ktoré premiešame, osolíme a dusíme zakryté do mäkka. Keď sú mäkké, pridáme 2 vajíčka a spravíme praženicu, ktorú necháme vychladnúť.
  4. Na plátky šunky poukladáme pripravenú praženicu s hríbami, ktorú môžeme nahradiť mletým mäsom, vajíčkami, klobáskami, proste kto má čo rád. Začneme zvinovať roládu fóliou, na ktorej bola položená. Fóliu dáme preč a roládu začneme viazať potravinárskou niťou. Zoberieme si aspoň meter potravinárskej nite a začneme viazať od kraja. Na konci si spravíme uzol, ľavou rukou si chytíme niť a pravou rukou podídeme pod roládu a zachytíme. Opakujeme niekoľkokrát, až kým neprídeme na druhý koniec.
  5. Do pekáča vylejeme trochu oleja, ktorý rozotrieme rukou. Roládu prenesieme do pekáča tak, že pod roládu vložíme ruku a druhou rukou prichytíme. Na roládu nakrájame plátky masla, osolíme ju a podlejeme trochou vody. Vložíme do rozohriatej trúby na maximum a pečieme ju prikrytú asi pol hodinu. Keď je mäso mäkké, odokryjeme, a dopečieme dochrumkava. Po odokrytí roládu polievame vypečenou šťavou. Podávame s ryžou, zemiakmi alebo na studeno s chlebom.