Kuracia polievka

Kuracia polievka – do plaviek (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Inšpiroval som sa receptom na linke zdravia „Health Wire“ pre dôchodcov, športovcov, rekonvalenscentov, ale aj „dobrovoľných zoštíhľovačov“, na odporúčanie kardiológov, gastroenterológov a lekárov z oblasti zdravej výživy. Originálna zostava začína kosťami z moriek, my sme v čínskom veľkoobchode „Lee-Lee“ objavili aj kuracie hrudné „koše“. Výsledné dielo, so špeci-chuťou kokosového oleja, turmeric-u a octa, sa tak stalo ešte viac „diétnym“. Bolo ho naozaj „Háďa-Bej“, voňalo a chutilo úžasne!

10-12
porcií
15 minút
príprava
210-240 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Celá vstupná zostava na prvý pohľad nebudí obdiv, ale „trpezlivosť ruže prináša”! Podobne ako pri všetkých mäsových polievkách, aj pri tejto som sa držal „kvinteta” zásad, ktoré mi už v rozbiehajúcom sa detstve, vštepili moje dve dobré múdre víly, mamka presladká a úžasná babička: výber mäsa, čistota, pestrosť koreňovej zeleniny, zladenosť dochucovadiel a trpezlivosť s časom prípravy. Rodičia i prarodičia nás viedli k aktívnej účasti na prácach v prospech rodiny, k maximálnemu využitiu všetkých surovín i neplýtvaniu nimi. … no a keďže sme nemali, s bratom Imrichom sestry, tak sa veruže podieľali aj na tzv. „ženských” prácach!
  2. Naša milá, vážená a ctená mladá priateľka @Skotova nás zoznámila jedným so svojim „plavkovým” receptom, tak aj tento môj dnešný považujte, prosím, za pokračovanie jej activity, za ktorú jej veľmi pekne ďakujem. Príprava je jednoduchá a podľa mňa už aj priam „cholericky” známa. Ja som ani nevedel čo fotiť a čo nie. Tak iba „friško – letom svetom”. Orezané hrudné koše kurčiat som dočistil, umyl pod tečúcou vodou vložil, bez vložky na „parenie”, do mojeho obľúbeného štvordielného hrnca, zalial studenou vodou, ktorú som nechal priviesť do varu. Medzičas som využil na naplnenie veľkého čajového „vajíčka” strúčikmi cesnaku, bobkovými listami, celým čiernym korením, očistenou a pokrájanou hľuzou ďumbiera a suchými chilli papričkami. Stačil som pod tečúcou vodou dôkladne, špeciálnou tvrdou kefkou „vydrhnúť“ karotku, paštrnák i petržlen, pokrájať ich na menšie kúsky, ako aj olúpať, umyť a pokrájať buľvu zeleru i jeho stonky. Potom som sitkom z povrchu polievky pozbieral penu a do hrnca už nasledovala zelenina, 3 PL soli a veľké čajové „vajíčko“ s už spomínaným obsahom. K tomu zvláštne zložky, po 3 PL jablčného octu a kokosového oleja a 2 PL práškového turmeric-u, ktoré dodajú polievke chuť so špeciálnym efektom. Kráľovná kuchyne, veľká cibuľa, uzatvárala sprievod tejto dĺhej zostavy.
  3. Po 210´÷240´ varenia na úspornom režime, tzv. „buľkokotanie“, som už mohol tento „klenot“ všetkých diét servírovať ozdobený pokrájanou čerstvou petržlenovou i koriandovou (cilantrom), ako aj pokrájanou uvarenou zeleninou a kúskami mäsa obratého z kurčacích „skeletov“; cestovinu sme nepoužili žiadnu, ale kto chce, nech sa mu páči. Dobrú chuť! Malá rada: pri práci s turmerikom v prášku, si dávajte pozor, lebo farbí ako „ďas“ a „polomer rozpadu”, napriek vysokému počtu čistení a umývaní, je ∞!
  4. Avokádo obsahuje množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín, ktoré sú vhodné pre celkové zdravie. Ja ho mám rád pokrájané, uložené na krajci chleba (s maslom, ale najčastejšie bez masla), jemne posolené, ale zato bohato posypané čerstvo mletým čiernym korením alias čMČK. Tak aj takýto môže byť obložený chlebík s avokádom na raňajky, na obed cestoviny s avokádovým šalátom a ryžou a večeru zaklincujeme znova všetko obložené avokádom. Jedna z mojich mnohých kamalások, tentoraz z perly Dolného Šariša, má (a nie je sama), výhrady ku konzumácii avokáda. Darmo sa ju snažím presvedčiť, že s neutrálnou (možno maslovou) chuťou avokáda ja to tak, ako s mascarpone, alebo ricotta_ou! … čím si ich dochutíte, to záleží už len na Vás a Vašich jazýčkoch! Klasická praženica na oleji a masle, doplnená „očoeMČeKovanými” kúskami avokáda; takéto boli naše dnešné raňajky s krajcami chleba z hriankovača.
  5. Červená bougainvillea, ako krík Vám už bola predstavená, teraz je to ukážka jej plazivej podoby na našej záhrade.
  6. … A ešte, kto vie ktorému ovociu patria tieto krásne nežné kvety?