Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept)

Autor receptu: sracz

.., ale aj starých mládencov, „slamenných vdovcov“, osamelých, ovdovelých a inak utláčaných mužov, chlapov. Áno, aj „pán všetkého tvorstva“ je od prírody duša slabá, citom nežná a v krízových situáciách naprosto bezradná. To platí aj o mne, hoci som sa narodil skoro 6 kg, odstavili ma už v 18 mesiaci a nebyť mlieka babičkinej kozy Ici, zahyniem na podvýživu. Tak som sa rýchlo naučil variť a dnes už mám utešených 116 kg. Jeden gram krajší druhého. KK pre mne podobné „indivíduá“ už mám rozpísanú!

6÷8
porcií
12 - 15 minút
príprava
60 - 90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. inšpiráciu tohoto rcp som načerpal zo 190. str. tejto KK (288 str. nenormovaného formátu A5) „SPOONBREAD & STRAWBERRY WINE“. Autorky, Norma Jean a Carole Darden, čerpajú z bohatej studnice černochov Severnej Karolíny, ktorí v kuchyniach vedeli, pretože museli, zúžitkovať všetko do posledného kúska, gramu a lístočka.
  2. na počiatku bolo toto; postup varenia je nenáročný a túto polievku dokáže na prvý raz uvariť aj úplný kuchár začiatočník, či „varič diletant“
  3. umyté a dočistené kuracie mäso (ale môže to byť aj celé 1 000÷1 200 g kurča) som uložil do hrnca, zalial vodou (~ 3 000 ml), pridal PL soli a priviedol do varu; starostlivo som hustým sitkom zozbieral penu, vložil dôkladne umytý, na hrubšie plátky pokrájaný citrón a už na ½ zníženom výkone ohrevu varil ~ 30´
  4. potom som pridal celú olúpanú cibuľu (kto to má v polievke rád, môže ju pokrájať taktiež), umytú a pokrájanú zeleninu (mrkvu na kolieska, stonky zeleru na „C_éčka“, červené zemiaky aj s kožou ma ¼÷⅛, petržlen aj s halúzkami na 2÷3 mm kúsky, ak použijete čerstvé lusky mladej fazuľky, pokrájajte si ich na 20÷30 mm kúsky) a pomaly nechal variť ~ 60´
  5. teraz som do polievky pridal aj scedenú konzervu pokrájanej žltej fazuľky a ešte ju 5÷7´ povaril
  6. z polievky som povyberal mäso, pooberal ho z kostí a pokrájané vrátil do polievky
  7. pre Vás som túto porciu odfotil z celým kuracím „lýtkom“; polievka je chutná, nie taká „ťažká“ ako z domácek sliepky, či kapúna, ľahko stráviteľná a po nasýtení sa ňou, nemáte pocit viny! Jednotlivé množstvo a druhy zeleniny si môžete voliť podľa Vašich chutí a možností. P. S.: hore hlavy chlapi samotári či pustovníci, život s vareškou, aj keď, nedaj Pane Bože, bez ženy je tiež krásny a občas aj veselý! Dobrú chuť!