Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Návšteva si želala slovenské jedlo, tak som ho skombinoval podľa seba. Pečeň, bársakú do 15´na stole, ma naučila pripravovať zlatá pani Blaženiaková, jedna z vynikajúcich kuchárok za čias mojeho „kvestorovania“ vo Vojenskej leteckej akadémii. Tajomstvo spočíva v použití liptovskej plnotučnej horčice, po dobu než sa vyškvarí slanina a na nej urestuje cibuľa. Mne najlepšie chutí s „burkovčiakom“ domáceho chlebíka, ale dá sa servírovať (mimo iné) aj v zemiakovej placke – vihodňarskim naľešňiku!
4-6 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- zostava potrebných ingrediencií na restovanú kuraciu pečeň, prv než sa pustíme do práce
- umytú, odkvapkanú a osušenú pečeň pokrájame na hranolčeky hrubé ~ 12 mm, dlhé ~ 40 mm – vložíme ju do pracovnej misky (ja som podľa objednávky návštevy pripravil kuraciu, tak som potreboval jej pol laloky), zmiešame s ~ 3 PL plnotučnej horčice a uložíme odstáť, pokiaľ vyškvaríme slaninu a pokrájame cibuľu, (túto časť prípravy môžeme zrealizovať aj niekoľko hodín, prípadne v predvečer restovania a pečeň uložiť do chladničky; horčicou je možné zjemniť i iné „tvrdé“ mäso – hovädzie plátky, ...)
- údenú slaninu pokrájame na ~ 5 mm kocky a vyškvaríme na panvici, podľa potreby doplníme vyškvarenú masť alebo olej a
- pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, ktorú urestujeme „na sklovito“
- pokiaľ sa cibuľa urestuje, pripravíme ingrediencie na zemiakové placky „vihodňarske naľešňiki“
- potom pridáme odloženú pokrájanú pečeň, zmiešame a za občasného premiešania restujeme presne 8 minút (ani o ´´ viac, inak pečeň zhorkne a „zpieskovatie“);
- na záver, už mimo zdroj tepla, pridáme PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera, dochutíme vegetou, soľou a červenou paprikou; jemne premiešame.
- podľa situácie využijeme čas na prípravu zemiakových placiek; olúpané a umyté zemiaky postrúhame, zasypeme PHM (PoloHrubou Múkou, asi polovičný objem zemiakov) tak, aby sme po zmiešaní všetkých komponentov získali „polotekutú“ masu, pridáme koreniny (soľ, MČK a majoránku) a pretlačené strúčiky cesnaku; na záver vmiešame aj pokrájanú šunku (alebo škvarky z bravčovej slaniny)
- na povrchu urestovanej kuracej pečene necháme „rozpustiť“ kocku čerstvého masla; mali sme dámsku návštevu z Floridy, tak som si potreboval „šplhnúť“, preto som pečeň maslom „zjemnil“
- polotekuté „cesto“ budúcich zemiakových placiek_naľešňíkov vypražíme pekne na „červenozlatohnedo“ a
- potom na placky porozkladáme dusenú bielu kapustu (s karamelom, bielym vínom a zeleným jablkom; rcp som už dávnejšie na Varecha.sk uviedol), na ňu horúcu urestovanú pečeň, na ktorú nastrúhame údený slovenský oštiepok
- tak toto je „drevorubačská“ porcia pre kuchára; ale podľa situácie môžeme takto restovanú pečeň servírovať aj s ryžou, hranolčekmi, zemiakovým pyré (kašou), alebo „iba“ s chlebom (pečivom); na tanieri ozdobiť strúhaným syrom; vhodné aj na úpravu à la tousty (hrianky, topinky), … .
|