Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept)

Autor receptu: miroslat

Všimol som si, že tu máme aj začínajúcich varecháčov, ktorých vrcholným dielom je "Chlebík natretý paštikou, posypaný cibuľkou s chutným čajíkom". Hlavne pre nich je tento jednoduchý recept, ktorý je známy v mnohých obmenách a ktorý ich možno naštartuje aj k zložitejším výkonom. Preto budem trochu obšírnejší a skúseným kuchárom asi pôjdem trocha na nervy. Tak do toho a dobrú chuť!

4
porcie
45 minút
príprava
10+15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuraciu pečeň umyť, ak treba, tak odblaniť a zbaviť nepotrebných častí. Bežne sa predáva v 300g balení - takže dve balenia by mali postačiť.
  2. Po odkvapkaní pečeň nakrájať na hrubšie "rezance". Ono to vôbec nevypadá ako rezance, sú to proste menšie kúsky. Posypať celou rascou, čiernym mletým korením a dobre premiešať. Jemne posoliť - pečienka pri smažení lepšie pustí šťavu. (Niekto tvrdí, že pečeň sa má soliť, až keď je už hotová - v opačnom prípade vraj stvrdne. Nechám to na vás - mne nestvrdla.)
  3. Cibuľku (postačí jedna veľká, alebo dve menšie) nakrájať na malé kúsky . Na oleji jemne opiecť do "sklovita". Kto chce, môže do oleja pridať na malé kocky nakrájanú údenú slaninku a ešte pred pridaním cibule ju zľahka vyškvariť. Jedlu to dodá chuť a arómu - je to individuálne, lebo nie každý obľubuje údené.
  4. Pečeň krátko (asi 5 až 10 min.) opiecť a podusiť s cibuľou . Často miešať. Pečeň pustí šťavu a keď sa tá šťava odparí, ostane iba výpek - zložiť z ohňa. Nepripáliť!
  5. A tu by sa dalo skončiť. Pečeň je hotová, stačí vziať ovál čerstvého chleba, kyslú uhorku a dobrú chuť!
  6. Zemiakové dolky:
    Zemiaky olúpať, umyť a najemno postrúhať. Ja som na strúhanie lenivý, tak som použil mixér :-)
  7. Do zemiakovej masy pridať vajce, mlieko, krupicovú múku, rozotrený (alebo prelisovaný) cesnak, majoránku a soľ. Zmes dobre vymiešať.
  8. Pomocou "dolkovača" (ak má niekto lepší názov, nech ma poučí) usmažiť z oboch strán dolky - pekne do zlatista. Na tanieri dolky posypať pečeňou a vhodnou prílohou. Vynikajúca je nakladaná cvikla, kyslé uhorky alebo ostrá domáca čalamáda. Ešte raz želám DOBRÚ CHUŤ!