Kuracia pečeň so zemiakovými dolkami (fotorecept)
Autor receptu: miroslat
Všimol som si, že tu máme aj začínajúcich varecháčov, ktorých vrcholným dielom je "Chlebík natretý paštikou, posypaný cibuľkou s chutným čajíkom". Hlavne pre nich je tento jednoduchý recept, ktorý je známy v mnohých obmenách a ktorý ich možno naštartuje aj k zložitejším výkonom. Preto budem trochu obšírnejší a skúseným kuchárom asi pôjdem trocha na nervy. Tak do toho a dobrú chuť!
4 porcie |
45 minút príprava |
10+15 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuraciu pečeň umyť, ak treba, tak odblaniť a zbaviť nepotrebných častí. Bežne sa predáva v 300g balení - takže dve balenia by mali postačiť.
- Po odkvapkaní pečeň nakrájať na hrubšie "rezance". Ono to vôbec nevypadá ako rezance, sú to proste menšie kúsky. Posypať celou rascou, čiernym mletým korením a dobre premiešať. Jemne posoliť - pečienka pri smažení lepšie pustí šťavu. (Niekto tvrdí, že pečeň sa má soliť, až keď je už hotová - v opačnom prípade vraj stvrdne. Nechám to na vás - mne nestvrdla.)
- Cibuľku (postačí jedna veľká, alebo dve menšie) nakrájať na malé kúsky . Na oleji jemne opiecť do "sklovita". Kto chce, môže do oleja pridať na malé kocky nakrájanú údenú slaninku a ešte pred pridaním cibule ju zľahka vyškvariť. Jedlu to dodá chuť a arómu - je to individuálne, lebo nie každý obľubuje údené.
- Pečeň krátko (asi 5 až 10 min.) opiecť a podusiť s cibuľou . Často miešať. Pečeň pustí šťavu a keď sa tá šťava odparí, ostane iba výpek - zložiť z ohňa. Nepripáliť!
- A tu by sa dalo skončiť. Pečeň je hotová, stačí vziať ovál čerstvého chleba, kyslú uhorku a dobrú chuť!
- Zemiakové dolky:
Zemiaky olúpať, umyť a najemno postrúhať. Ja som na strúhanie lenivý, tak som použil mixér :-) - Do zemiakovej masy pridať vajce, mlieko, krupicovú múku, rozotrený (alebo prelisovaný) cesnak, majoránku a soľ. Zmes dobre vymiešať.
- Pomocou "dolkovača" (ak má niekto lepší názov, nech ma poučí) usmažiť z oboch strán dolky - pekne do zlatista. Na tanieri dolky posypať pečeňou a vhodnou prílohou. Vynikajúca je nakladaná cvikla, kyslé uhorky alebo ostrá domáca čalamáda. Ešte raz želám DOBRÚ CHUŤ!