Kuracia pečeň s jablkami a slovenskou ryžou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pečeň z bársakého zvieraťa považujem za lahôdku v pravom slova zmysle, ktorú predčí, aspoň podľa mňa, iba bravčová krv restovaná na domácej škvarenej masti a cibuli. Uznávam, že to už ale patrí medzi slovenské zabíjačkové špeciality. Ak si jemnú čerstvú kuraciu pečeň, zo zdravého „darcu“, pripravíte so žltou paprikou, zrelou paradajkou a na záver doplníte „mesiačikmi“ tvrdého jablka, to už budete hosťom v záhrade Šahrazád, obklopený tančiacimi huriskami sporoodetými iba v „nehanbatých“ závojoch!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
10-12/8 minút
tepelná úprava

Postup

  1. dve balenia kuracích pečení (~ 500 g) som pozorne prekontroloval, umyl, odblanil, opäť premyl pod studenou tečúcou vodou a nechal v sitku odkvapkať; vlastná tepelná príprava (u nás v Abovskom regióne „dinstovanie“) sa začína formovaním „lečového základu“; na 2 PL slnečnicového oleja (ale môže byť aj kukuričný, či olivový, no použitie panenského považujem za naprosto zbytočné mrhanie) som orestoval veľkú červenú cibuľu (ak si chcete „šplhnúť u nežnejšej ½ sveta“ použite šalotku), pokrájanú na „mesiačiky“, pridal na drobno pokrájanú zrelú mäkkú paradajku a po jej krátkom „odparení“ aj
  2. na „rezance“ pokrájané dve veľké žlté mäsité papriky (Yellow Bell Peppers); dočítal som sa, že zo všetkých farebných variantov papriky, práve žltá dosahuje najvyššie kladné nutričné hodnoty;
  3. na vedľajšej „platni“ som klasickým spôsobom uvaril slovenskú ryžu; na dno horúcej panvice som nalial PL slnečnicového oleja, nasypal ~ 250 g slovenskej ryže, opiekol som ju na „melír“, zalial horúcou vodou (~ 10÷12 mm nad cestovinu /ryžu/), pridal KL soli a PL kačacej masti (nahradil som ňou maslo a husaciu som nemal), premiešal, prikryl pokrievkou a nechal spod nej „vyfučať“ vodu, až sa v ryži objavili „dierky“; potom som vypol zdroj tepla, túto budúcu prílohu som vzápätí opäť premiešal a prikrytú nechal na „platni“; súčasne som olúpal veľké tvrdšie jablko, rozkrojil ho a zbavil jaderníka; každú ½ som rozkrojil na 6, asi 10 mm hrubých, „mesiačikov“
  4. priebežne sa dorestovala už aj paprika, do ktorej som teraz priložil kuraciu pečeň, premiešal som ju so základom a rovných 8´ nechal, občasným premiešaním, restovať
  5. asi minútku pred dokončením restovania pečene som postupne pridal ~ mokka lyžičku (ML) mletého ďumbiera, podľa chuti čerstvo mleté čierne korenie, mletú sladkú červenú papriku a na záver osolil
  6. restovanie som „stopol“ pridaním PL kačacej masti a PL masla
  7. v tejto časovo_technologickej polohe som do už orestovaných kuracích pečení priložil aj „mesiačiky“ olúpaného jablka, premiešal a „zosnúbil“ som ich na spoločnú „nôtu“
  8. ďalšia tepelná úprava už nebola potrebná, segmenty jabĺk už „dôjdú" v tesnom horúcom „objatí“ pečene na cibuľo_paradajko_paprikovom základe
  9. a tak som ich teraz všetkých pekne naservíroval na plytký tanier, so slovenskou ryžou (tarhoňou, mrvenicou, …, orzom), kto má radšej, tak so zemiakmi na bársako, ozdobené halúzkou čerstvej petržlenovej vňate, alebo iba tak, s voňavým domácim chlebíkom či pečivom!