Restovaná kuracia pečeň

Kuracia pečeň, restovaná pre kamarátov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Restovaná pečeň vždy bola a je podnes pochúťka nad pochúťky.* Môže sa podávať s ryžou (i tzv. slovenskou, t. j. orzom), ale aj so zemiakovou kašou. Predsa však v mojom podaní, od dávna podávaná na hriankach, zachutila aj tunajším, napriek tomu, že väčšina pečeň vo všeobecnosti neobľubuje. Dnešný „variant“ som pripravil ako poctu kamarátom „mariášníkom, odídeným“ na nebeské obláčiky. Hrianky, topinky, opečené na domácej bravčovej masti, dobre nacesnakované, tvoria základ pre pečeňový „topping“.

6-8
porcií
15 (+ marinovanie) minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuraciu pečeň som umyl v studenej vode, dočistil, v tégliku zmiešal s kávovou lyžičkou plnotučnej horčice z Liptova a na noc, v tejto marináde uložil do chladničky. Ráno som pečeň v plastiku vyložil a v rajnici orestoval pokrájanú slaninu.
  2. Zasypal som ju veľkou červenou cibuľou pokrájanou na polmesiačiky.
  3. Pridal pokrájané jalopeño (môže byť nahradené feferónkou, kto nerád pikantné, vynechá).
  4. Zmiešal, podusil, vložil kuraciu pečeň a po premiešaní presne 4 minúty podusil.
  5. Priebežne som posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb a sladkou mletou parikou (soľ pridávam až tesne pred servírovaním).
  6. Následne vložil na plátky pokrájané šampiňóny, zmiešal a
  7. pod pokrievkou dusil druhé štyri minúty. Dochutil soľou, jemne zmiešal a hotovo!
  8. Ochutnal som s krajcom chlebíka a
  9. návštevu počastoval na ocesnakovaných hriankach s maslovo-syrovo-horčicovou nátierkou, posypané strúhaným syrom (SVK oštiepok už druhý rok nemám), alebo čerstvo strúhaným chrenom,
  10. alebo aj „pod obojím“!