Kurací „Wellington“

Radovan Žigray
šéfkuchár hotela Privilege v Košiciach, 20. mája 2013
Kurací „Wellington“
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
200 g
100 g (alebo iná sušená šunka)
400 g
1 ks
100 g (podľa dostupnosti)
400 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia osolíme a opečieme zo všetkých strán na grile. Potrieme ich najemno nasekanými šampiňónmi a obalíme prosciuttom. Zabalíme do lístkového cesta, potrieme žĺtkom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov na 20 minút.

  2. 2

    Podávame s hríbikovo-smotanovou omáčkou: najemno nakrájanú cibuľu orestujeme na masle, pridáme hríby, osolíme, okoreníme, pokvapkáme vínom, zalejeme smotanou, necháme odpariť, zjemníme maslom a viac už nevaríme. Pár hríbov vyberieme na ozdobu a zvyšok najemno rozmixujeme.

  3. 3

    Upečené mäso v polovici prekrojíme a ukladáme na omáčku.

Diskusia k receptu

pusta
s wellingtonom to nemá nič spoločného.čokoľvek zabalené do lístkového cesta nie je wellington. wellington má svoje pravidlá prípravy i suroviny.
jujoska
@pusta slovo Wellington je uvedene v uvodzovkach, ktore tiez mozu vyjadrovat "akoze" Wellington, resp. kur.prsia urobene na sposob Wellington, t.j. pecene v listkovom ceste. Presne to vystihuje tento recept. Mimochodom pekny recept.
pusta
@jujoska , nesúhlasím, to nie je len zabalenie čohokoľvek do lístkového cesta, ale aj postupy typické jedine pre wellington. ak by aj toto bolo zachované, tak potom áno: akože wellington.
potom čokoľvek pečené v lístkovom ceste - napr. rôzne taštičky z lístkového cesta plnené syrom, mäsom, salámom iným, či na sladko, by sa potom tiež mohli volať wellington - akože.
pusta
okrem toho autorom receptu je šéfkuchár, ktorý to iste vie a vie aj o čom hovorím.
recept ako taký je dobrý - nemám žiadne výhrady.
jujoska
@pusta ani som nepredpokladala, ze by si mohla suhlasit, ved ty mas vzdy pravdu :-)
pusta
@jujoska , nemám vždy pravdu, prečo si štipľavá?
pozri si skutočný Wellington a potom hovor.
jujoska
ja Wellington velmi dobre poznam, nemusis sa @pusta namahat. Dokonca aj googlit viem. Nezacinaj prosim ta zase so svojimi siahodlhymi komentarmi kvoli tomu, ze som vobec nieco povedala. Presne podstatu mojho prveho komentara vystihla @palokuchki . Howgh!
pusta
@jujoska , od teba som takú odpoved aj čakala. je to zlé len preto, že som to ja povedala, však?
ak máš niečo proti mne, napíš celkom otvorene - či už tu alebo v TS.
len pre tvoje info, sviečkovú Wellington som varila takú ako má byť, už pred 43 rokmi aj neskôr opakovane, link od @palokuchki zároveň potvrdzuje aj to, čo som napísala aj ja, nielen to, čo ty.
tie linky som nevkladala len pre teba, na jednom z tých webow je aj môj wellington, úmyselne som svoj recept nepridala, aby ťa to nedráždilo -:-)
vediieť niečo navyše alebo viac, to je trestné, však?
tatranka007
Pusta ty si večný provokater, ze si nedas pokoj! Sa ti divim vzhadom k tvojmu veku a kucharskemu umeniu. Tymto si len odradzas fanusikov. Predbehnem ta: Preco provokater? Pretoze ukoncujes prispevok otazkou :D
elixir
Pekné jedlo je to veru... ani nie je až tak náročné na suroviny a prípravu.
pusta
@tatranka007 , ty sa vždy zjavíš tam, kde sú rozdielne názory a o tebe sa potom nedá povedať, že aj ty si len večný provokatér? :D
máš postreh, dolu klobúk pred tebou...
tiginko
pekný "Wellington", robím podobný z bravčovej panenky
angast



ja ho robím z pangasa a keď nemám , tak z hov. sviečkovice
pusta
@angast , ty huncút :D pangas lacný, aj nemáš, aj drahá hovädziia sviečkovica ti je dobrá - teda pravý Wellington ako má byť. :D
fotografia úžasná a perfektná, dolu klobúk pred tebou!
tiginko
@angast darmo je, vieš ako na ženy, pochvália ťa aj za sprznený Wellington :-) :-)
vcelka
Práve internetom obletela správa: Wellingtonovi potomkovia sa obávajú, že ich poraprapradedo rozpúta na malom Slovensku tretiu svetovú... :-))
No jasné, však to sú strááášne dôležité veci...
abdul
Arthur Wellesley, že si sa na toto vôbec dal nahovoriť.
pusta
Arthur Wellesley, čo si to vyviedol? aká pravá sviečková? ked sa toľkí dušujú, tu aj na nete, že ty si autorom kuracieho, rybacieho, bravčového a iného Wellingtonu, aj iného. už balíš do lístkového cesta aj párky, klobásu, najnovšie sa chytáš na zabalenie syra, tvarohu,lekváru a Boh vie, čoho všetkého ešte... :D :D :D
pusta
@angast , kukala som aj ja, našla som Arthurove od @honestka - moc dobre vyzerajú, tak ale tieto tu som nenašla a verabože, sú tu aj párkové - tiež veľmo dobrééééé :D :D :D
evusik
človek tu chvíľu nie je a hľa aký kopec srandy :-)
@pusta ja sa ti čudujem, ty ako zdatná kuchárka by si mohla vedieť, že kuchárčina je aj, a podľa mňa hlavne o fantázii a Wellington ako recept priam vybáda k tomu popustiť uzdu fantázii a uvariť niečo nové, kreatívne, chutné.... iné ako pôvodný recept.
v MasterChef-ovi bola vyraďovacia úloha s témou Wellington a div sa svete nikto nerobil z hovädzej sviečkovice a žiaden z člen odbornej poroty nič nenamietal
 masterchef.markiza.sk/clanok/recepty-moderna-ceska-a-slovensk...
pusta
@evusik , pre mňa, za mňa, nech si každý to nazve ako chce, trebás bryndzové halušky ako wellingtonove halusky s mäsom, či s paradajkami.
mne je to úplne jedno. len som si myslela, že niekto hádam chce vedieť, čo je skutočný pravý wellington a ako sa robí.
som to teda blbec -:)
vieš, človek niekedy neskutočný somár, pokiaľ sa snaží...
no stalo sa.
pusta
@evusik , vždy som obdivovala @2010 , že pod tradičným názvom pridal aj recept, v ktorom varil tradičné jedlo tak, ako má pod tým názvom aj byť.
úplne ho chápem, že prešiel na recepty s recesiou...keddže tu našiel na také jedlo niečo iné.
pusta
@evusik , vždy som obdivovala @2010 , že pod tradičným názvom pridal aj recept, v ktorom varil tradičné jedlo tak, ako má pod tým názvom aj byť.
úplne ho chápem, že prešiel na recepty s recesiou...keddže tu našiel na také jedlo niečo iné.
evusik
@pusta ja som len chcela povedať, že staromilstvo a tradície je síce krásna vec ale nebiť novátorov, ľudí ktorí sa neboja experimentovať a pozrieť sa na veci z iného uhľa pohľadu, kde by sme asi tak boli?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia