Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. mája 2010
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika
Foto: alexdidi

Viem, že si poviete nič nové pod slnkom, ale mnohokrát sa nám predsa žiada aj stará klasika. A na takú sme dostali chuť aj my a tak bol dnešný obed v tomto znamení aj s klasickými nokerľami, ako my nazývame noky. A keďže aj tú klasiku varí každý inak rozhodla som sa o tú moju podeliť s ostatnými Varechármi

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 PL
2 PL
1 ks
250 ml
100 ml
1 ks
2 PL
NOKERLE:
400 g
3 ks
50 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kurča pokrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme. Na oleji a masle podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán, pridáme papriku, podlejeme trochu vodou a prikryté dusíme 20 minút.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme bujón a ešte 5 minút podusíme. Mäso vyberieme a pripravíme si zátrepku: rozšľaháme smotanu, mlieko, žĺtok a múku.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 2
  3. 3

    Pripravenú zátrepku pomaly za stáleho miešania prilejeme do vý peku z mäsa a povaríme na miernom ohni asi 5 minút.Do omáčky vrátime mäso.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si nokerle: zo všetkých surovín vymiesime cesto ručným mixérom s hnetacími metlami. Vodu pridávame podľa potreby, aby cesto bolo polotuhé, vláčne, nie moc tuhé. Pomocou haluškovača alebo z lopárika hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré keď vyplávajú na povrch vyberieme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme podávať: nokerle, mäsko a polejeme omáčkou. Dobrú chuť!

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 5

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
Manžel takéto jedlá miluje, keď sa pýtam, čo mám navariť, želá si niečo mokré, čo znamená paprikáš, perkelt, guláš a pod. Pokojne toho môžem navariť na tri dni, s radosťou si to bude ohrievať donekonečna.
....... ako Sovkin manžel, toto "mokré, šmykľavé a voňavé" môžem vždy a všade, furt a stále. K originálnej košickej klasike chýba iba jednoduchý hlávkový šalát vo vodnocukrovocitrónovo(octovo)m kúpeli. Bagrujem a ládujem vééééééľkou lyžicou! Alexdidičku na jedničku! Máš aj môj obdiv a úctu! Teším sa na kontinue ...... !
Mám veľmi rád takéto jedlá, len som nemal rád že som sa pri tom (ak som to jedol príborom) "narobil " alebo (ak som to jedol rukami) ušpinil. A tak si naša maminka dala tú námahu a kura vykostila. Kosti a kožu potom použila na polievku. Tak som sa to naučil robiť aj já a je sa to ľahko, lyžicou a s chuťou! Tiež sa mi zdá zbytočné pridávať tam bujón, nanajvýš tak 1/2čl vegety. Veď je tam samé dobré korenie a určite tam ten bujón nechýba. Ani to žľtko nedávame. Ale inak je to mňamka!
Vždy sa mýlim, čo je perkelt a čo paprikáš, robievam oboje. Mama ma naučila deň pred varením zmiešať kyslú a sladkú smotanun a tú potom použiť.Ani ja nedávam do zátrepky žľtok. pri varení použijem aj paprikovú pastu,alebo dokonca tú perkeltovú - v tube.Viac dochucujem.
no parada! vies ze recept na paprikas osobne nepoznam a stava sa ze zatuzim po chuti z domova. vsetky suroviny su na dosah- a ja nemam na co cakat! :)
Práve to tlačím do seba.Niečo neskutočné.Nokerle som skúšal poprvýkrát robiť a cez lopárik.Sitko niekde zmizlo.Bola to sranda,ale synator je kuchár a pochválil to.Tak ešte raz ďakujem za recept
práve robím paprikáš zo zajačích stehien. všetko ako podľa tohto receptu, ale nedávam žltok do zátrepky. Nechápem prečo by tam isť..
Ja si myslím, že paprikáš je bez smotany a perkelt so smotanou. Je to jedno Chutí to výborne a je to einc zvei hotové
mna zase mama naucila, ze pred tym nez do pörkeltu zamiesam smotanu s mukou mam si do extra misky z hrnca pozbierat mastnu vrchnu paprikovu vrstvu a vratit ju naspät az po zahusteni, aby to malo "pekne oci". ;-)
@margarida ,pri tučnej šľahačkovej smotane netreba mlieko ani múku,zahustí aj samotná,ale iné to je,ak použijeme na zátrepku kyslú smotanu.Žĺtok dávam,aby sa nezrazila a zároveň je lahodnejšia omáčka.S kyslou smotanou je úplne iná chuť a mne chutí práve taká.I keď napr.pri šampiňónovej omáčke používam zväčša na zahustenie práve iba šľahačkovú smotanu,ktorú potom zredukujem asi na polovicu.Každý podľa svojho gusta....mne zasa pekné oči" podľa @zolik na omačke vadia a iný si ich vytvára schválne.Ja radšej hladučkú,hodvábnu omáčku.
bez bujónu, múky, mlieka, žĺtka , mäso po udusení obrať od kostí a kože, pokrájať na kocky, aby sa to šmykľavé ako tiež hovorí sracz
sa dobre dalo spapať veľkou lyžicou.
42253_1399480601 - profilový obrázok
don
recept je OK´ale ak chcete aby sa halusky nelepily treba ich nechat povarit 3min. NEBUDU SA LEPIT-skuste
ja mávam pred sebou recept na paprikáš aj perkelt ktoré spájam dohromady. základ je presne taký ako na tomto recepte, akurát ho varím z kuracích krídiel,mäso nemusím,ja sa idem udusiť s touto omáčkou lebo ho robím s kolienkami,krídelká (nie všetky)s chuťou a srandovne chrúme vedľa mňa psík a tiež je velmo spokojný

Pridaj komentár k receptu: