Kurací paprikáš na zelerových stonkách s maslovými haluškami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Paprikáše, ale aj „perkelty“ a guľáše, predstavujú – teda aspoň u mňa – lahodnú gastronomickú „multivariabilnú“ kategóriu! Krížom_krážom, ciky_caky, po našom krásnom Slovensku, čo domácnosť, to špeciálny recept. Po „vihodňarski, co chižka, to inakša vareška“! Ja som svoj variant pripravil na zelerových stonkoch. Zaujímavé! Na Furči som nimi vykŕmil stovky domácich zajacov a tu sa ich neviem dojesť! Používam ich na varenie, pečenie, dusenie, alebo iba tak, surové, do šalátov. A čo tak v „gríske“?

2÷3
porcie
7 minút
príprava
12/17 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. umyté kuracie „lýtka“ som osušil, osolil, oeMČeKoval a na rajnici s ~ 2 PL slnečnicového oleja pekne opiekol, zo všetkých strán, do „zlatočervenohneda“ ~ 12´ a uložil ich na pomocnú tácňu
  2. stonky zeleru som pokrájal, podobne aj zelenú papriku i veľkú mäkšiu paradajku; na dno nízkeho širšieho hrnca som vylial zvyšok oleja, na ktorom som krátko podusil stonkové „Céčka“ a kúsky papriky; na konci dusenia som k nim pridal zoškrabaný výpek z pečenia mäsa,
  3. sladkú mletú červenú papriku, premiešal
  4. a priložil pokrájanú paradajku, dobré 4 PL kápiovej nátierky (krému), premiešal a
  5. po krátkom, ~ 3´, podusení vložil predpečené mäsko „s rúčkou“.
  6. zalial kuracím vývarom, ale nič sa nestane, keď použijem len čistú vlažnú vodu; vložil som poprepichovanú sušenú feferónku, halúzku ligurčeka (teraz mám vlastný, čerstvý) a v takomto voňavom „kúpeli“ bolo mäsko do 15´ako „hodváb“; feferónka a ligurček splnili svoju „misiu“, tak „putovali“ do odpadu
  7. teraz už stačilo iba primiešať ~ ¼ litra kyslej smotany a „mňamkový paprikáš bol na svete“! Než si odpočinul, dal som zovrieť osolenú vodu, v ktorej som vyvaril „nokerdle“, vymiešané podľa uvedených ingrediencií; vďaka „prdop_u“ boli ľahké ako bozk milujúcej ženy s nežnou dušou!
  8. takto nádherne, vizuálne i chuťovo, sa mi podarili maslové rožky podľa @izabella929 ***** opäť som zažiaril a za úspech zožínal slávu! Veľmi pekne Ti ďakujem Izka_hugočkám za Tvoj rcp i za perfektnú „navigáciu“. Ako „emeritný“ kvestor vojenslej leteckej akadémie Ti udeľujem titul „Zaslúžilý letovod_šturman, pre rohlíky, zákusky a iné pečivo, M. tr.“!