Kurací mix balíček à la Slávkův pytlík (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jéé, Ferko přijel, uděláme si týden východoslovenské kuchyně!!! Aj keď ma čakal týždeň s vareškou, vždy som sa potešil tomuto zvolaniu mojej milovanej švagrinky Naděnky. Stála vo dverách Večerky „U Blašků“ a celá Kunčina videla rodinné zvítanie. Poklady zo Zvolenskej Slatiny (bryndza, ovčí syr, kozia aj kravská hrudka a inšô) a „Hoffmann_kvapky z Vihodu“ išli na stôl. My sme si vždy mali, hlavne pri jedle, čo povedať. Boli sme si vzácni a teraz pokračujeme vďaka Skype. Dôkazom je aj tento rcp.

2
porcie
12÷15 minút
príprava
45÷60 minút
na 180÷200 °C

Postup

  1. … ono to bolo tak, že niekedy v rokoch 70. som aj na Česko-Moravskú Vysočinu z Košíc „prepašoval“ rcp na kurča v papierovom vrecúšku; niekedy na jar 2011 som ho predstavil aj na našej Varecha.sk, s venovaním priateľovi @stefanm http://varecha.pravda.sk/recepty/kurca-v-sacku-papierovom-vrecusku-pre-prakt/16155-recept.html . V ohlasoch naň, bol aj koment od @noelia s tým, že pridá svoj rcp na „omáčku z cibule, pečených paprík a bieleho vína“! Žiaľ ostalo len pri sľube! Dávno sa už odmlčala. Zabudla, zanevrela na nás?!? Blašci z Pavlůvek môj rcp vylepšili o pokrájanú zeleninu a aj vďaka im máte na chalupe, či chate o jednu starosť menej. Ak každú porciu pripravíte v samostatnom vrecúšku, nemusíte ani umývať riad. Pre deti „prestriete“ obed v tráve „à la žranica starého zálesáka“ a ony budú nadšením „bez seba“, že nemusia jesť spôsobne s príborom! No a s mastnými vrecúškami podpálite táborovú vatru! … ako vidíte, na dobrý obed vo dvojici „svoj so svojou“ toho nie je zapotreby až tak veľa:
  2. horné kuracie stehná (alebo rovno ¼_ky kurčaťa) nadrežeme „skrzevá“ kožu a do „brázd“ nasypeme korenie na kuracinu (ja som použil „Szeged“, ale dobré je aj „Nahrin“, či „secret country“ podľa Vašich osvedčených chutí); následne obojstranne posolíme a okoreníme, drvenou rascou a čerstvo mletým čiernym korením
  3. do pomocnej misy uložíme starostlivo vydrhnuté a na kúsky pokrájané „palcové“ zemiaky aj s kožou (je som tentoraz mal žlté, červené a purpurové), mrkvu, ak máte tak aj petržlenový koreň (paštrnák), červenú cibuľu, hrubostennú papriku (@kimlo aj pekelné feferónky, jalopeño`s, či habanero`s), zalejeme ich PL rastlinného oleja, posypeme PL „Kotányi“ zmesou na americké zemiaky, podľa chuti osolíme, oeMČeKujeme a rukami premiešame
  4. v rajničke rozpustíme 1÷2 PL masla, zmiešame ho s PL mletej červenej pikantnej papriky, získanou emulziou ponatierame kuracinku a rozložíme na ňu plátky údenej prerastenej slaniny; zmes pripravenej zeleniny rozložíme do neporušeného papierového vrecúška (2÷3 kg), uložíme na ňu kuracie stehná so slaninou; vrecúško (vrecúška) dôkladne uzatvoríme (2÷3 preloženia a zahnúť rohy),
  5. vložíme, švíkom hore, na 45÷60´ do rúry vyhriatej na 180÷200 °C (390 °F)
  6. a po necelej hodine vrecúško, nafúknuté vlastnými voňavými výparmi, vyzerá takto
  7. pozdĺžne rozstrihnuté takto
  8. no a napokon na tanieri takto