Kura troch horčíc P. Mikulíka

Autor receptu: zemo

Recept je od vychýreného kuchára herca Paľka Mikulíka. Žiaľ, už nie je medzi nami, ale jeho recepty sú večne živé. Kuriatko troch horčíc je dôkaz, že nedeľný obed, keď máme: "Ježišikriste, zase to kura!", nemusí byť len nudným prísunom kalórií.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Tento recept opäť nemá presnú gramáž. Každý z domácich majstrov kuchárov, a ním Paľko Mikulík, kým ešte vládal, bezpochyby bol, nie je viazaný reštauračnými presnými gramážmi surovín, ktoré musia ich kolegovia v gastro biznise dodržiavať, lebo vlky a vlčice zo SOI-ky im hneď naparia pokutu. Domáci majstri kuchárskeho umenia nikdy presne nevedia, koľko surovín do jedla dávajú. Skúsenosti a vycíbrená chuť im intuitívne napovedia, že toľko a toľko by hádam aj stačilo. A práve preto nikdy nenavaria rovnako a vždy prekvapia. A teraz ten recept.
  2. Z džemu a z troch druhov horčice (plnotučná, francúzska a kremžská), soli a korenia urobíme kašu a potrieme ňou kura zo všetkých strán (aj zvnútra). Ja som vám len intuitívne skúsil odhadnúť, koľko presnejšie treba horčice. Je to úplne na vás - dajte menej, dajte viac. Presnú gramáž nám ujo Paľo zachovať neráčili. Iba pri džeme, ale aj tu sú ako jednotka množstva lyžice - ale aké? Kukučínove alebo naše terajšie? Majster varešky tiež nešpecifikoval, o aký džem ide. Treba tiež skúšať, ktorý sa najlepšie osvedčí.
  3. To, čo som napísal v predchádzajúcej pasáži, platí aj o zelenine a slanine. Môže byť čerstvá koreňová zelenina, ktorú si nakrájame na kocky, môže byť rôzna mrazená alebo sezónna. Slaninu si naukladajte tak, aby ňou bolo kurča prikryté celkom alebo len trochu. Hyd teda dáme na pekáč, poukladáme naň plátky slaniny a masla. Zasypeme zeleninou, zakryjeme a dáme piecť. Nepodlievame. Pečieme približne 1 hodinu.