Lekvárové koláče

Kuchončeky - jednoduché koláčiky so slivkovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Recept som našla pred pár rokmi v nejakom časopise o varení. Najskôr ma zaujal názvom (kuchončeky) a potom svojou jednoduchou prípravou a nenáročnosťou na suroviny.* Pôvodný recept som nakoniec doplnila o jogurt (kyslú smotanu), pretože koláčiky boli hutné a suché a škoricu, ktorá sa mi ku koláčikom hodila. Sú to koláčiky na rýchle zjedenie, najlepšie sú čerstvé - vtedy sú výborné. Neskôr ich pred podávaním treba zohriať v mikrovlnke. Ja robievam iba toľko, čo stihneme hneď minúť.

18
porcií
15 minút
príprava
15-16 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny okrem lekváru zmiesime na hladké a pružné cesto (múku odporúčam preosiať a vodu pridávať postupne), vyvaľkáme na pomúčenej doske alebo podložke na hrúbku 0,5 - 1 cm. Namiesto jogurtu sa dá použiť aj kyslá smotana alebo napr. acidofilné mlieko.
  2. Pohárom alebo vykrajovačkou vykrojíme kolieska (priemer som mala 8 cm), dnom menšieho pohára do stredu urobíme jamku, lyžičkou do nej dáme lekvár, kolieska preložíme na pekáč potretý olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 15-16 minút.
  3. Po upečení jemne poprášime práškovým cukrom a mletou škoricou, alebo škoricovým cukrom, necháme pár minút trocha vychladnúť a hneď podávame. Ako som hore písala - najlepšie sú čerstvé. Ak chcete aby boli koláčiky chutné aj na druhý deň, treba ich pred podávaním na pár sekúnd dať do mikrovlnky zohriať. Koláčiky na rýchle zjedenie.