Dusené hovädzie mäso
Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept)
Autor receptu: nikajednadva
Národné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. *Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander či limetka. Preto aj tento recept, aj keď z Karibiku, patrí medzi moje obľúbené.
10 porcií |
300 minút príprava |
240 minút na 145 °C |
Postup
- Mäso opláchneme a osušíme. Rúru predhrejeme na 145 °C. Vo väčšom hrnci, vhodnom aj na pečenie v rúre, ho na olivovom oleji osmažíme zo všetkých strán a vyložíme na bok.
- Do hrnca dáme na drobno nasekanú cibuľu a na prúžky nakrájanú papriku. Smažíme, kým cibuľa mierne chytí zlatistú farbu.
- Pridáme pretlačený cesnak a korenie - sladkú a štipľavú mletú papriku, mletú rímsku rascu, oregano, soľ a mleté čierne korenie. Zalejeme vínom a po pár minútach pridáme plechovku paradajok a hovädzí vývar. Za občasného miešania privedieme do varu.
- Mäso vložíme späť do hrnca, pridáme bobkový list, prikryjeme a dáme piecť na 2,5 - 4 hodiny (kým je mäso mäkké a dá sa vidličkou trhať). Doba pečenia závisí od veľkosti mäsa. Priebežne ho kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou. Ja som podliať nemusela ale po dvoch hodinách som ho rozdelila na štyri menšie časti a nechala piecť ešte asi 75 minút.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vidličkami natrháme na prúžky.
- Vylovíme všetky bobkové listy a mäso vrátime naspať do hrnca. Pridáme olivy a vínny ocot a na miernom ohni dusíme ešte 15 minút. Dochutíme soľou, octom či troškou cukru a primiešame nasekaný čerstvý koriander.
- Podávame s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi.