Dusené hovädzie mäso

Kubánska Ropa Vieja - trhané hovädzie mäso (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

Národné kubánske jedlo, tradične servírované s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi. *Mám rada sviežosť stredoamerických jedál, ktorú im často dodáva čerstvý koriander či limetka. Preto aj tento recept, aj keď z Karibiku, patrí medzi moje obľúbené.

10
porcií
300 minút
príprava
240 minút
na 145 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso opláchneme a osušíme. Rúru predhrejeme na 145 °C. Vo väčšom hrnci, vhodnom aj na pečenie v rúre, ho na olivovom oleji osmažíme zo všetkých strán a vyložíme na bok.
  2. Do hrnca dáme na drobno nasekanú cibuľu a na prúžky nakrájanú papriku. Smažíme, kým cibuľa mierne chytí zlatistú farbu.
  3. Pridáme pretlačený cesnak a korenie - sladkú a štipľavú mletú papriku, mletú rímsku rascu, oregano, soľ a mleté čierne korenie. Zalejeme vínom a po pár minútach pridáme plechovku paradajok a hovädzí vývar. Za občasného miešania privedieme do varu.
  4. Mäso vložíme späť do hrnca, pridáme bobkový list, prikryjeme a dáme piecť na 2,5 - 4 hodiny (kým je mäso mäkké a dá sa vidličkou trhať). Doba pečenia závisí od veľkosti mäsa. Priebežne ho kontrolujeme a podľa potreby podlievame vodou. Ja som podliať nemusela ale po dvoch hodinách som ho rozdelila na štyri menšie časti a nechala piecť ešte asi 75 minút.
  5. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a vidličkami natrháme na prúžky.
  6. Vylovíme všetky bobkové listy a mäso vrátime naspať do hrnca. Pridáme olivy a vínny ocot a na miernom ohni dusíme ešte 15 minút. Dochutíme soľou, octom či troškou cukru a primiešame nasekaný čerstvý koriander.
  7. Podávame s ryžou, čiernou fazuľou a plantain banánmi.