Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Základný recept som našla v januári 2014 na No.salty, zaujal ma, opäť s Thang Zhong, nerobila som z neho to isté ako má autorka, ktorá to nazvala rohlíkmi, nie sú to ani bagety, ako by sa mohlo zdať, ale skôr vynikajúce krútené pečivo zo špaldy. Postup som pozmenila, lebo nezodpovedal receptu, ktorý som preložila, množstvá surovín som musela upraviť. Výsledkom je neskutočne chutné ľahké nadýchané, jemné pečivo, s početnými dierkami, vhodné pre diabetikov a tých, čo majú tráviace ťažkosti.

960 minút
príprava
17 minút
na 200 - horný a dolný  °C

Postup

  1. Predcesto som vypracovala vymiesením rukami z uvedených ingrediencií . Cesto je trochu lepivé, odložila som ho prikryté fóliu do chladničky na 12 hodín odpočívať, kde ešte nakysne. Predcesto pečivo do značnej miery odľahčí a spotreba droždia je výrazne nižšia. Mám na vareche aj podrobný recept na predcesto.
  2. Zmiešala som Sladenku s vlažným cmarom - táto zmes bude na potretie pečiva pred pečením, dodá chuť i farbu.
  3. Tu je predcesto už nakysnuté, vybrala som ho 2 hodiny pred pridaním do cesta, aby sa zohrialo na izbovú teplotu.
  4. K múke som pridala soľ, cukor a premiešala spolu. Používam veľmi kvalitnú múku Küchenmeister - vrelo odporúčam každému! S cestom sa veľmi dobre pracuje.
  5. Pridala som Thang Zhong, ktorý som si tiež pripravila vopred. Vymiešala som do hladka múku s vodou a na veľmi miernom ohni som za stáleho miešania zahriala cca na 65 stupňov C, bol hotový, ked sa v hustnúcej kašičke dalo vareškou akoby písať, potom som hotový Thang Zhong nechala úplne vychladnúť. Podrobný recept na vareche mám tu na vareche.
  6. Pridala som aj vykysnuté predcesto zohriate na izbovú teplotu,...
  7. ...na povrch som rozdrobila čerstvé droždie, ktoré netreba nechať zvlášť vykysnúť, čo je veľká výhoda tohoto spracovania.
  8. Pridala som plátky zmäknutého masla /nie rozpusteného/ a rukami som za postupného pridávania vlažného cmaru...
  9. ...vymiesila dôkladne hladké lesklé polomäkké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 až 25 minút.Cesto je trošku lepivé, ale také má byť, nepridávajte zbytočne ešte múku navyše!
  10. Cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
  11. Vykysnuté cesto som už neprepracovala znovu, ale hned som ho vyklopila na jemne pomúčenú dosku, lebo je máličko lepivé a ostrým nožom rozdelila na 4 približne rovnaké časti, kľudne môžete i na viac častí, podľa toho, ako veľké pečivo chcete mať.
  12. Spravila som menšie šúľky, ktoré som ešte rozšúľala dlaňami na dĺžku asi 40 cm.
  13. Každý jeden šúľok som začala od stredu krútiť v protismere /teda naopak/ na obe strany až ku koncom a vznikne krútený tvar.
  14. Krútené pečivo som položila na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/,...
  15. ...potrela som ho zmesou pripravenej Sladenky a cmaru, posypala ľanovými semienkami, môžete kľudne použiť semienka podľa vlastného výberu a chuti, ev. kombinovať.
  16. Pečivo som nechala ešte nakysnúť na plechu 30 minút. Jeden šúľok som rozdelila na polovicu, chcela som mať aj menšie pečivo.
  17. Vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom a dole na spodok trúby som dala hrnček s horúcou vodou - tzv. vlhké pečenie. Piekla som do zlatohnedej farby - u mňa 17 minút.
  18. Vychladnuté pečivo som vložila do košíka.
  19. Tu je záber z blízka - na fotke je dobre vidieť, že pečivo je ľahké, nadýchané s početnými dierkami.
  20. Pridala som pre názornosť aj dalšie zábery, lebo diierky sa fakt zle fotia, tak ma neukameňujte za snahu :-) Recept vôbec nie je ťažký, časová náročnosť neznamená vôbec obtiažnosť, naopak je veľmi ľahký - odporúčam vyskúšať :-) Zvládne bez problémov podľa podrobne vypracovaného postupu aj začiatočník!!!
  21. Vdaka Thang Zhong je pečivo úžasne ľahké a zostane čerstvé a vláčne aj viac dní, takej vynikajúcej kvality ako v deň upečenia, má úžasnú chuť špaldy, pripomínajúcu oriešky.. O špaldovej múke som už mnohokrát napísala, aká je úžasná pre jej liečivé účinky aj skvelú chuť, kto má záujem, nájde v referenciách o tejto múke viac v mojich receptoch s touto múkou. Ide o pečivo s rôznym využitím - ako príloha k polievkam, gulášom, šalátom,iným jedlám a tiež samostatne s maslom, rôzne obložené či plnené, ale predovšetkým je určené diabetikom a chorým s rôznymi poruchami trávenia. Predcesto zabezpečuje vláčnosť, ľahkosť a nízku spotrebu čerstvého droždia, mám ho použité aj v recepte na Sicílsky chlieb.