Cestoviny so zemiakmi
Cestoviny so zemiakmi

Krútence fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 9. júna 2018
Krútence (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance, párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi Zobraziť celý popisTento recept je z truhlice našich starých mam. Volajú to rôzne - krútence, ťahance, párance. Ako v ktorej rodine. Jednoduchá dobrota, ktorá bola veľmi obľúbená, najmä dedo a ja keď sme k tomu sadli, musela nás babka odoháňať, aby sa aj iným ušlo. Kto nechce slaninu nemusí dávať aj bez nej je to dobré.

3
porcie
15 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g menšie
200 g
1 ks
3 ks stredná
6 väčších strúčikov
70 g (nemusí byť)
1 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky vyberieme menšie, bez kazov a pekná šupka ostávajú s ňou. Poriadne ich umyjeme. Cibuľu krájame na väčšie kocky. Cesnak strúčiky očistíme, rozpučíme a posekáme na drobno. Kto dá slaninu tak pokrájame na 1 cm kocky. Vajce použijeme do múky a ešte trochu vody, pár lyžíc.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky hodíme do vriacej vody na päť minút. To preto, aby nám potom v rúre nestrieľali ako patróny. Potom vodu zlejeme a dáme ich na plech do rúry ohriatej na 200 °C na 40 - 45 minút. Musia ostať upečené pekne do mäkka.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz vypracujeme cesto z múky, vajca a trochy vody. Cesto musí byť pružne a nelepivé, nie suché. Keď nakrájate, má sa dať natiahnuť. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 - 3 mm, potom pokrájame na 7 - 8 mm široké rezance.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Natiahneme tie rezance a spodkom dlane rolujeme na valčeky.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme trochu postáť. Dáme variť vodu so soľou. Do vody ich hádžeme po jednom, sú totiž dlhé a hrubé, tak aby sa nezlepili na dne hrnca občas trochu premiešame. Varíme až vyplávajú na vrch hrnca.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zatiaľ dáme na panvicu masť, cibuľu a kto chce aj slaninu necháme škvariť do červena. Cesnak pridáme až pred koncom škvarenia.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak sú zemiaky hotové dáme do väčšieho hrnca a poriadne rozpučíme.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krutence sú uvarené, vodu zlejeme a dáme ich k zemiakom. Na to nalejeme vyškvarenú cibuľu s cesnakom a slaninou. Všetko premiešame, pripadne dosolíme.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Máme hotovo, poriadnu lyžicu a pome do toho. Moc chutné jedlo a naše.

    Krútence (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

dvorka
Asi pred dvoma rokmi som toto jedlo videla variť v televíznej relácii. Zaujala ma jednoduchosť a príprava receptu. Vtedy som jedlo uvarila, bolo skvelé, no na recept som zabudla a teraz som si ho pripomenula. Vďaka za nie len tento, ale všetky Tebou uverejnené recepty.
haji
Povedené dílo, recept se mi moc líbí. Pokladnice dávných receptů mě fascinuje jednoduchostí a zároveň nápaditostí. Díky za přiblížení!
finczi
Keď som uvidela fotku,pomyslela som si: ,,Asi kvakac ..." A naozaj... Jedlo sa mi páči, KK...
1x kvakac
kvakac
Vďaka za komentáre. Ak vyskúšate zistite aké je to dobré.
dormella2
Riadne si ma na to navnadil, vyzerá to veľmi dobre. Bude dnes k obedu, plán bol iný, ale bude toto jedlo.
1x kvakac
zahra
Som veganka, musim si recepty upravovat, ale tvoje navraty ku korenom su fascinujuce.Vdaka. Priatelom navarim aj original.<3
1x kvakac
marienka44
Nerozumiem, ako si na obr. č.3 dostal plochu cesta. V texte je spomenuté, ze tie párance môžeme valčekom natiahnuť, ale predtým nie je uvedené, ako ich získame z kompaktného cesta. Valkaním? Prosím upresniť postup, ďakujem.
1x kvakac
annan
Celkom jednoduché jedlo, myslím,co dúm dal,ale slinky sa zbiehajú.Určite vyskúšam.
1x kvakac
kvakac
Ďakujem vám za komenty. Ešte dodám dá sa to urobiť aj z bryndzou, alebo s kyslou kapustou.
dormella2
Dnes sme to robili druhy krát, tak nám to zachutilo. Je to veľmi chutné, vďaka za recept. Musím ešte skúsiť aj s tou kapustou. Tu kapustu dáš dusiť samostatne, alebo s cibuľou?
kvakac
@Dormella2 (20.6.2018 18:45)

Vďaka za koment. Tu kapustu dusím hneď s cibuľou pekne do hneda.
redakcia
Dobrý večer @Haji (21.6.2018 19:01)

ďakujeme za upozornenie. Spomínané tagy sme odstránili.

1x haji
kvakac
@Haji (21.6.2018 19:01)

Neviem čo je na tom nezdravé. Tej trošku slaninky? Veď aj ta je zdravá. Ja som napríklad hneď chorí, keď si nedám aspoň trošku slaniny, alebo údeného.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia