Krupicový koláč s jablkami (fotorecept)

Autor receptu: boise

Mám veľa jabĺk. A keď hovorím veľa, tak tým myslím hotové haldy jabĺk. Tak skúšam recept za receptom a pomaly sa ich zbavujem. Tento koláč mal u detí úspech.

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tento recept je v novom záhradkárovi, tak som sa do neho hneď pustila. Tam je ten koláč s hruškami, lenže keďže ja hrušky nemám, spravila som jablkový. Očistené jablká dáme do hrnca s vodou do ktorej sme pridali citrónovú šťavu (asi z polky citróna), klinčeky a vanilkový cukor. Privedieme do varu a povaríme asi 3-5 minút. Potom necháme vychladnúť.
  2. Z múky, cukru, kypriaceho prášku, masla a žĺtka vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť aspoň 15 minút v chladničke.
  3. Cesto (podľa receptu) rozvaľkáme medzi dvoma fóliami na (ne)úhľadný (ne)kruh. Mne sa s ním teda vôbec nepracovalo extrémne dobre a vám navrhujem radšej ho len rukou roztlačiť do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s priemerom 24cm (podľa pôvodného receptu to malo ísť do plechu o rozmeroch 21x21cm. Lenže ja taký plech nemám a po matematickej päťminútovke, kde som rýchlo v hlave prepočítala všetky obsahy som sa dopracovala k výsledku, že sa nemôže stať nič neočakávané, keď použijem práve túto okrúhlu formu).
  4. Moje výpočty evidentne niekde zlyhali, pretože som vyvaľkala väčší (ne)kruh ako som chcela. A tak som vyrobila aj mantinely. Ale tie fakt netreba, radšej si doprajte hrubšie cesto na spodok. Keďže sa pri prekladaní potrhalo, nakoniec som ho ajtak dotvarovala rukou a potom popichala vidličkou. Dáme piecť na 180 stupňov na 10 minút.
  5. Zatiaľ si z mlieka, cukru, kakaa a krupice uvaríme hustú kašu. Do teplej zamiešame maslo a med. Dobre premiešame a pridáme vaječný žĺtok a do tuha ušľahaný sneh z bielka. Premiešame.
  6. Plnku opatrne naložíme na predpečené cesto. Naozaj opatrne, lebo to cesto je dosť jemné. Na vrch poukladáme uvarené jablká a dáme piecť na ešte cca 15-20 minút.
  7. Hotový koláč necháme dobre vychladnúť, jablká polejeme medom a na ozdobu posypeme napríklad karamelovými kockami (za vlasť padli klasické krowky, len som ich pokrájala) a podávame.