Krupicový dezert Jazerných Levov

Autor receptu: sracz

Už som sa Vám vyznal z mojej „pasie“ variť deťom. Pre Lillynku a Samka, jazerných Levov, Čvorgľov, tuleňov a delfínov z Krku, krpatú háveď, moje milované vnúčence, som vždy varil rád, zvlášť keď mi pomáhali. Tak sa zrodilo aj jedno moje motto: „Deti a vnúčatá sú pre kuchyňu fantastickou inšpiráciou, zvlášť keď si podmaníme ich krehké dušičky“! Naviac, konečne plním sľub daný Sandratamer, za jej pomoc s fotografiami a keďže jej Sabinka je v rokoch mojich „bľižňakov", určite si rady zamaškrtia.

8 (ale skôr 6)
porcií
30´ minút
príprava
17´ minút
tepelná úprava

Postup

  1. deň pred podávaním uvaríme domáci jablkový kompót (aj keď uznávam, že možností je „haďa_bej“). Ale predkladám svoj variant – in natura – tak, ako ho už desaťročia varievam ja. Jablká, pomaranč a citróny dôkladne umyjeme pod tečúcou studenou vodou a necháme odkvapkať. Jabĺčka olúpeme, zbavíme jaderníkov a pokrájame každé na 8 mesiačikov; podobne aj pomaranč a jeden citrón, tieto však aj s kožou (z druhého citróna vytlačíme šťavu, ktorou polejeme olúpané jablká). Do vysokého hrnca nasypeme 20 dkg cukru, pridáme tvrdú škoricu a klinčeky, úhľadne porozkladáme segmenty jabĺk, pomaranča a citróna. Nezabudneme pridať aj pokrájanú kožu z vytlačeného citróna! Zalejeme studenou prefiltrovanou vodou (~ 2 cm nad ovocie, ktoré počas nalievania vody pridržujeme rukou; ak máme dostatočne veľkú „dyhu“ na uhorky, môžeme ju použiť na pritlačenie. Rýchlo privedieme do varu, vypneme a necháme 10´ ÷ 15´ dôjsť pod pokrievkou. Na noc uložíme, aj so 6 čistými hlbokými kompótovými mištičkami, do chladničky!
  2. Do studeného mlieka v hrnci (v tomto prípade použite vyšší, ako keď varíme klasickú detskú krupicu) pridáme ~ 2 PL masla, vanilkový extrakt (ak ho nemáte tak vsypte 2 vrecúška vanilkového cukru; ozaj prečo sa používa výraz „vanilínový“ cukor?!) a štipku soli. Privedieme do varu, občas pomiešame. Do vriaceho mlieka, za stáleho miešania, zavaríme 10 dkg detskej krupice, zmiešanej s 5 dkg cukru a uvaríme na husto, v polčase varenia pridáme kocôčky pokrájanej marcipánovej pasty.
  3. Z vajíčok oddelíme bielka a v porcelánovej mise vyšľaháme pevný sneh, do ktorého pridáme 3 PL práškového cukru a na záver vmiešame aj žĺtka. Túto substanciu počas stáleho miešania prilievame do bublajúcej horúcej krupičnej kaše a necháme 1´÷ 2´ prejsť varom. Na stôl si porozkladáme misky, ktoré sme vybrali z chladničky, na dno každej symetricky porozkladáme odkvapkaný kompót a naberačkou ponalievame hotovú nadstavovanú „grísku“. Necháme vychladnúť, prípadne cez noc uložíme do chladničky.
  4. Servírovanie: v deň „D“ si pripravíme dezertné tanieriky, na každý z nich preklopíme jednu krupicovú „čvorgliu búdku“ (ak náhodou tento dezertík podávame počas detskej narodeninovskej párty, do jednej z nich môžeme ukryť malé „prekvapko“ { m&m; kúsok kandidovaného ovocia; lentilku, či hviezdičku z marcipánu} ako znamienko bónusu pre šťastného nálezcu => nezabudnúť pripraviť). Polejeme kompótovou šťavou, povrch ozdobíme postrúhanými orieškami (ja som použil kombináciu kešu, para, mandlí a lieskovcov), šľahačkovým venčekom a môžeme pokropiť vychladenou mliečnou čokoládou. Prizdobíme zelenou vetvičkou mäty, bazalky, materinej dúšky ..., mladého zeleru a „čamkanica“ môže byť odštartovaná! Dobrú zábavu a dobrú chuť!