Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moja stará mama vynikajúco varila. Spomenula som si na toto jednoduché, rýchle a úžasné jedlo a dnes som ho pripravila. Stará mama by mala 108 rokov a naučila sa ho od svojej mamy. Ako staré môže byť toto známe jedlo a koľko variácií môže mať ? A so smotanou to už nie je krumpli guláš, ale zemiakový paprikáš,ktorý je tiež výborný. Všetci sme sa oblizovali až za ušami, viac povedať ani nie je treba.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
  2. Klobásu som pokrájala na kolieska.
  3. Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.
  4. Pripravila som potrebné koreniny. Majorán a cesnak sa mi nevošli do záberu.
  5. Na oleji som orestovala cibuľu do sklovita. Stará mama to robila na domácej masti, je to chutnejšie, ale ja som masť nemala.
  6. Orestovala som aj klobásu, ked pustí šťavu a je troška chrumkavá, je chutnejšia.
  7. Pridala som obe papriky a...
  8. ...za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Treba stále miešať, aby sa nepripálila.
  9. Do paprikového základu som pridala scedené zemiaky, rascu,...
  10. ... čierne korenie a za stáleho miešania som všetko restovala spolu asi 10 minút. Ak sú zemiaky orestované na paprikovom základe aj s koreninami, nasiaknu do seba ich chuť, dostanú jemnú kôrčičku na povrchu a sú potom oveľa chutnejšie, než ked sa len povaria vo vode. Odporúčam vyskúšať tento spôsob.
  11. Pridala som múku, ...
  12. ...ktorú som tiež krátko opražila.
  13. Priliala som vodu, ale len toľko, aby zakryla zemiaky a osolila som to. Výsledne má vzniknúť konzistencia hustejšej polievky, niečo medzi polievkou a omáčkou. Prevárala som na strednom plameni 20 minút, aby sa stratila chuť múky a až pred koncom som pridala majoránku, ktorá sa varí iba krátko, aby nezhorkla varením. Vypla som plameň a pridala som prelisovaný cesnak. Hotový krumpli guláš som nechala chvíľu odstáť, aby sa cesnakom pekne prevoňal.
  14. Ked bolo hotovo, naložila som na taniere. Dobrú chuť prajem! V lete pridávam ešte jednu pokrájanú paradajku a jednu pokrájanú zelenú papriku na vylepšenie chuti. Je to rýchle, sýte, chutné, ľahko pikantné jedlo, ktoré sa podáva ako hlavný chod.
  15. Podávala som s pravým dedinským pečivom - čerstvo upečenými pšenično-ražnými žemľami.