Dusená bravčová krkovička

Krkovička v horčicovej omáčke s bezlepkovou tarhoňou

Autor receptu: novalim

Tarhoňa je v našich končinách veľmi obľúbenou cestovinou.* Dá sa využiť ako príloha k mäsu, pre našich bezlepkáčov je dobrým pomocníkom pri príprave šalátov namiesto kuskusu a výborne chutí aj ako závarka do polievok. Dnešný recept nie je výnimkou. Lahodná mäkučká krkovička v horčicovej omáčke s tarhoňou v bezlepkovej verzii bude isto chutiť celej rodine. A nedeľný obed je na svete.

6
porcií
15 minút
príprava
60-75 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso nakrájame na približne 2 cm hrubé plátky a dobre osolíme z každej strany. V hlbšej panvici alebo vhodnom hrnci rozpálime olej a plátky krkovičky z každej strany opečieme. Vyberieme opatrne z hrnca von a odložíme na drevenú dosku. Do výpeku vložíme nadrobno nakrájané cibule a restujeme do zlatista. Pridáme bobkové listy, nové a štvorfarebné korenie a vetvičku rozmarínu. Restujeme ďalšie tri minútky. Ak sa cibuľa lepí na dno hrnca, môžeme doliať lyžicu vody.
  2. Do zmesi vložíme aj nadrobno nakrájaný cesnak a horčicu. Dobre spolu premiešame a nakoniec pridáme múku, ktorú za stáleho miešania restujeme do hneda. Zalejeme vývarom, privedieme k varu a do omáčky vložíme aj opečené plátky krkovičky. Necháme variť prikryté pokrievkou na veľmi miernom ohni, až kým je mäso úplne mäkké (takmer sa rozpadáva - trvá to aj hodinu a viac). V prípade potreby môžeme dolievať trošku vody.
  3. Po dovarení mäso vyberieme z hrnca opäť na drevenú dosku a omáčku cez jemné sitko precedíme. Mäso vložíme naspäť do omáčky, aby neobschlo.
  4. Tarhoňu uvaríme podľa návodu na obale. Servírujeme s krúžkami červenej cibule, ozdobené petržlenovou vňaťou alebo nasekanou pažítkou.