Krkovička s konfitovaným cesnakom a viedenskou cibuľou

Autor receptu: redakcia

Cibuľa a cesnak sú základom slovenskej gastronómie a neviem si kuchyňu bez nich ani predstaviť. Rád ich pripravujem na rôzne spôsoby. Nielen však ako doplnok či korenie, ale aj ako hlavnú surovinu.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 150 °C

Postup

  1. Bravčovú krkovičku očistíme, nasolíme, nakoreníme, potrieme horčicou, cesnakom a necháme asi hodinu odležať. Vložíme ju do sieťky, aby vznikol valček, na masti sprudka opečieme a dáme pomaly piecť do rúry na asi 1,5 hodiny pri 150 °C. Podlievame počas pečenia, najlepšie pivom.
  2. Hrachová kaša: Sušený hrach na noc namočíme do studenej vody. Na rozohriatej bravčovej masti cibuľu urestujeme, pridáme na kocky nakrájanú údenú slaninu, pridáme hrach a zalejeme vývarom. Uvarené scedíme a rozmixujeme na kašu a dochutíme soľou a cesnakom.
  3. Šalotky načistíme a na masle pomaly dusíme domäkka, dochutíme soľou a zastrekneme červeným vínnym octom a medom. Cesnak očistíme a konfitujeme v oleji. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska, obalíme v hladkej múke a vyprážame na rozpálenom oleji dozlata.