Krkovička s hubovou prílohou podľa Janočky (fotorecept)
Autor receptu: janocka84
Môj dnešný experiment - preto podľa Janočky, ale musím povedať, že úspešný. Dúfam, že
nepobúrim odborníkov na varenie s mojim postupom :D a zároveň, že Vás inšpirujem na
dobré jedlo.
5-6 porcií |
80 minút na 200 °C |
Postup
- Krkovičku nakrájame na rovnaké plátky tak, aby na spodu ostali spojené. Zo všetkých strán - každý plátok osolíme, posypeme čiernym a grilovacím korením.
- Cesnak si nakrájame na tenké plátky. Ja mám svoj doma pestovaný a strúčiky mám veľké, ale ak máte drobnejšie tak môžete použiť viac kusov.
- Papriku a 1 paradajku nakrájame na hrubšie plátky. Šunkové plátky rozkrojíme na poly. Mezi každú medzeru krkovičky naukladáme pár plátkov cesnaku, prekryjeme šunkou a na ňu poukladáme plátky paradajky a papriky.
- Toto opakujeme s každou medzerou a poriadne všetko spolu popritláčame k sebe. Ja som si pomohla krátkymi ihlicami na grilovanie a z každej strany som pichla dve tak, aby sa horná časť nerozchádzala. No a na záver polejeme dvoma PL oleja a posypeme povrch timiánom. Mäso som si prikryla a nechala na noc v chladničke a pripravovala na druhý deň, ale to nie je potrebné.
- Na druhý deň som krkovičku dala do vrecka na pečenie, prepichla som vrchnú časť pár krát vidličkou a dala do rúry v miske na pečenie - prikrytej. Rúru som mala nastavenú na 200°.
- Kým sa mäso pečie, na masti si opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.
- Pridáme 1 PL cukru a necháme ho skaramelizovať. Ja som použila trstinový.
- Podlejeme vínkom a necháme ho zredukovať. Mali sme v chladničke ružové. :D
- Pridáme vodou prepláchnuté hríbiky a podusíme.
- Ja som použila tieto, ale chutia rovnako ako doma zavárané v sladko-kyslom náleve. Niekedy zavárame dubáčiky, ale teraz sme nemali. A aj kvôli estetickému dojmu sa mi hodilo že tieto sú také malé.
- Zvyšných 5 paradajok si nakrájame na malé kocky.
- Pridáme k hubám a dochutíme soľou, čiernym korením, oreganom a balzamikovým octom. Premiešame, prikryjeme a necháme podusiť.
- Na záver vypadá zmes takto.
- Krkovičku po pol hodine skontrolujeme, ak by si nepustila štavu, môžeme troška podliať a dáme ešte na pol hodinu piecť, stále v sáčku. Potom ju vyberieme zo sáčku a ešte necháme 20 minút piecť. Ono to je skôr dusené mäsko než pečené, ale je krásne šťavnaté.
- Krkovičku krájame pozdĺžne, takže vypadá ako slanina. Ako prílohu som podávala pučené zemiaky zmiešané s maslom a petržlenovou vňaťou. No a musím povedať, že výsledok stál za to. Tak ak som vás inšpirovala, dobrú chuť :D