Krkovička s hubovou prílohou podľa Janočky (fotorecept)

Autor receptu: janocka84

Môj dnešný experiment - preto podľa Janočky, ale musím povedať, že úspešný. Dúfam, že nepobúrim odborníkov na varenie s mojim postupom :D a zároveň, že Vás inšpirujem na dobré jedlo.

5-6
porcií
80 minút
na 200 °C

Postup

  1. Krkovičku nakrájame na rovnaké plátky tak, aby na spodu ostali spojené. Zo všetkých strán - každý plátok osolíme, posypeme čiernym a grilovacím korením.
  2. Cesnak si nakrájame na tenké plátky. Ja mám svoj doma pestovaný a strúčiky mám veľké, ale ak máte drobnejšie tak môžete použiť viac kusov.
  3. Papriku a 1 paradajku nakrájame na hrubšie plátky. Šunkové plátky rozkrojíme na poly. Mezi každú medzeru krkovičky naukladáme pár plátkov cesnaku, prekryjeme šunkou a na ňu poukladáme plátky paradajky a papriky.
  4. Toto opakujeme s každou medzerou a poriadne všetko spolu popritláčame k sebe. Ja som si pomohla krátkymi ihlicami na grilovanie a z každej strany som pichla dve tak, aby sa horná časť nerozchádzala. No a na záver polejeme dvoma PL oleja a posypeme povrch timiánom. Mäso som si prikryla a nechala na noc v chladničke a pripravovala na druhý deň, ale to nie je potrebné.
  5. Na druhý deň som krkovičku dala do vrecka na pečenie, prepichla som vrchnú časť pár krát vidličkou a dala do rúry v miske na pečenie - prikrytej. Rúru som mala nastavenú na 200°.
  6. Kým sa mäso pečie, na masti si opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.
  7. Pridáme 1 PL cukru a necháme ho skaramelizovať. Ja som použila trstinový.
  8. Podlejeme vínkom a necháme ho zredukovať. Mali sme v chladničke ružové. :D
  9. Pridáme vodou prepláchnuté hríbiky a podusíme.
  10. Ja som použila tieto, ale chutia rovnako ako doma zavárané v sladko-kyslom náleve. Niekedy zavárame dubáčiky, ale teraz sme nemali. A aj kvôli estetickému dojmu sa mi hodilo že tieto sú také malé.
  11. Zvyšných 5 paradajok si nakrájame na malé kocky.
  12. Pridáme k hubám a dochutíme soľou, čiernym korením, oreganom a balzamikovým octom. Premiešame, prikryjeme a necháme podusiť.
  13. Na záver vypadá zmes takto.
  14. Krkovičku po pol hodine skontrolujeme, ak by si nepustila štavu, môžeme troška podliať a dáme ešte na pol hodinu piecť, stále v sáčku. Potom ju vyberieme zo sáčku a ešte necháme 20 minút piecť. Ono to je skôr dusené mäsko než pečené, ale je krásne šťavnaté.
  15. Krkovičku krájame pozdĺžne, takže vypadá ako slanina. Ako prílohu som podávala pučené zemiaky zmiešané s maslom a petržlenovou vňaťou. No a musím povedať, že výsledok stál za to. Tak ak som vás inšpirovala, dobrú chuť :D