Jogurtový syr

Krémový syr z gréckeho jogurtu (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Krémový syr z jogurtu zbaveného prebytočnej tekutiny sa v kulinárskom svete nazýva labne.* Príprava tejto lahôdky je veľmi jednoduchá. A výsledok? Jednoznačne fantastický.

1 bochník
porcia
15 (+ odkvapkanie) minút
príprava

Postup

  1. Minimálne 1/2 kg pravého gréckeho jogurtu premiešame v mise. Ak chceme vyrobiť slaný syr, pridáme do neho asi 1/2 ČL morskej soli. Môžeme ho ochutiť aj štipkou čili alebo nastrúhanou citrónovou kôrou.
  2. Ochutený jogurt ešte raz poriadne premiešame. Gázu preložíme na trikrát, vznikne navrstvený veľký štvorec. Vystelieme ním misku tak, aby ju po všetkých stranách presahovala. Potom do misky na gázu preložíme ochutený jogurt.
  3. Konce gázy spojíme a z jogurtu pomocou nej vytvoríme bochník. Nad ním gázu zviažeme. Vytvorený bochník zavesíme tak, aby z neho mohla voľne odkvapkávať tekutina. Necháme ho v chlade najmenej 24 hodín.
  4. Syr môžete použiť aj na prípravu slaných koláčov alebo ako dip k pečenej zelenine.