Krémový syr
Krémový syr

Krémový jogurtový syr

platdujour - fotkaplatdujour, 4. októbra 2017

V čase stále drahšieho masla je potrebné byť vynaliezavý a nájsť jeho chutnú alternatívu. Tou by mohol byť práve Labneh, ktorý je mojou prvou Zobraziť celý popisV čase stále drahšieho masla je potrebné byť vynaliezavý a nájsť jeho chutnú alternatívu. Tou by mohol byť práve Labneh, ktorý je mojou prvou voľbou, pokiaľ ide o krémové syry. Chuťovo pripomína Lučinu, je jemnučký a univerzálny - dochutiť, či podávať ho je možné s toľkými chutnými ingredienciami, že Vaše desiate či večere dostanú zakaždým iný chuťový rozmer. Príprava je hračka a jediné, čo budete potrebovať je príprava v dostatočnom predstihu :) Tak poďme na to.

4
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

500 g (10 % tuku)
1 ČL




Postup

  1. 1

    Do misky vložíme cedník (alebo naparovaciu vložku), ktorý vystelieme bavlnenou kuchynskou utierkou alebo gázou.

  2. 2

    Následne pridáme jogurt, ktorý osolíme a dobre zamiešame.

  3. 3

    Vložíme do chladničky na 24-36 hodín, počas ktorých sa jogurt zbaví nadbytočnej vody, zhustne a bude pripravený na servírovanie.

  4. 4

    Podávame s čerstvým pečivom alebo hriankou. Dochutenie je vecou fantázie - syr možno dochutiť cesnakom alebo bylinkami, posypať orechami, olivovým olejom... Možností je nespočet. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mijaita
Zavesuju uterku s jogurtem aby to lip kapalo a pridavam do jogurtu rada bylinky, cesnek a postrouhavam limetovou kurou. Vyzkousej nekdy. Labneh je famozni, souhlasim.


astor
Je to fakt vynikajúce. Takisto, ako @Mijaita , dám do utierky, na noc zavesím, nechám odkvapkať a na druhý deň dám do nejakého cedníka, zaťažím a dám do chladničky aj na 24 hodín. Potom dochutím, hocičím, na čo je chuť. Dá sa aj na sladko, ako náplň napr. do palaciniek. Mám jogurtovač, tak toto je fakt častá maškrta na našom stole.
platdujour
@Astor (4.10.2017 20:35)

Pekne.
Ja som tiež zvykla kedysi vešiavať, ale keďže jogurt vždy nechám odkvapkať minimálne 24 hodín, ten efekt rýchlejšieho odkvapkania sa naozaj neprejaví. Pre nedočkavcov to môže byť riešenie, ale keďže v mojom recepte je 24-36 hodín, tak som túto možnosť ani neuvádzala.

Pekný večer.

Martina
sovka62
Je naozaj výborný. Recept som zachytila v TV, len tak jedným uchom, ale nedalo mi a vyskúšala som. Z domáceho jogurtu, ktorý som spravila z dvoch litrov plnotučného mlieka. Neverila som, že by to odkvapkalo na takú hustotu ako ukazovali v TV, ale po 24 hodinách sa stal zázrak, bolo to presne ono.
Mimochodom, z tých dvoch litrov mlieka a dvoch smotanových jogurtov som vyrobila 780 g syra. Skúšali sme na sladko, jedli sme ho ničím neochutený s čerstvými jahodami (práve bola sezóna) a stále ho bolo veľa! Nakoniec som zo zvyšku spravila nátierku s cibuľkou a červenou paprikou. Maslo som nepridala, nebolo treba a, čo sa mi páčilo najviac, dala sa natrieť okamžite po vytiahnutí z chladničky.
Doporučujem vyskúšať.
mahreb
Dělám už minimálně 5 let. Někdy přidávám so jogurtu zakysanou smetanu. Nemá chybu.
Na pomazánky, přírodní, se zeleninou.
jaynee
ahojte chcela by som vyskúšať ale mám len pollitrový jogurt z lidla krémový 3,7% môže byť aj ten prosím
mijaita
@Jaynee muzes delat z cehokoliv! Kdyz jsou zlevnene jogurty, beru jakekoliv. A cim tucnejsi, tim bude labneh take tucnejsi a vyborny!
1x jaynee
astor
@Jaynee (5.10.2017 09:56)

Ano, je to pravda, môžeš to robiť z akehokoľvek jogurtu. A šupšupšup do toho, určite neobanuješ.
1x jaynee
jaynee
Vďaka kočeny za povzbudenie, pýtala som sa lebo v úvode sa píše jogurt gréckeho typu 10% a ten môj v chladničke nemá ani polovicu z toho....naučila som sa robiť maslo a to mizne zo stola v priebehu pár hodín tak idem skúsiť aj toto
astor
Mňa by tiež zaujímalo, čo robíte s odtečenou vodou (srvátkou). Ja niečo vypijem, je to celkom fajn a dávam to aj mojim psom do žradla, každy hovorí, že majú krásnu srsť. Chcel by som vedieť, či sa to dá využiť aj rozumnejšie, napr. do nejakých polievok, omáčok atd.
astor
@Jaynee (5.10.2017 10:13)

Myslím tu srvátku z jogurtu. Z masla ostáva tuším cmar? S tým by som si možno poiradil :-)
bubaya
Tak toto je famozna pochutka. U nas sa vyje lyzicou len taka cista. Robim este fajnovejsi, na pol litra 10% jogurtu pridam jednu stvrtlitrovu kyslu smotanu. Zavadzalo mi to vysacie v kuchyni, tak som vynasla jednoduchu pomocku na spracovanie. Mam taku uzku litrovu odmerku, velky lievik s kratkou a hrubou koncovkou, co bol povodne na nalievanie lekvarov do flias. Dam do odmerky lievik, do lievika handricku, do handricky vylejem jogurt, vrch stiahnem gumkou a necham odkvapkat.
jaynee
@Astor , všetko druhotné či už pri výrobe syra masla alebo napr aj pri tomto labnehu použivam a použijem pri výrobe chleba alebo len tak k opečeným zemiakom
platdujour
@Bubaya (5.10.2017 10:20)

parada! To je to, o com hovorim- inovacie v kuchyni.:)
Ja to robim v obdobnom duchu, hoc realizacia je ina. Vo vysledku mam ale syr hotovy este skor, ako pri klasicke "hrudkovej" metode, co mi manzel vysvetlil aj z fyzikalneho hladiska, preco je tomu tak :) Tak len hura do inovacii v kuchynie dievcence :)
My tento receptik taktiez milujeme, uz par rokov ho doma robievam a musim sa priznat, ze vyjedavam aj takto ako pises, velkou lyzicou ciste ;) Hlavne, ze chuti, vsakze?
Ja tu fajnovejsiu verziu nerboim, lebo pri celom tom vyvarani mam uz zdrojov energie az az a uz tak dobry recept mi ani nenapadlo este viac skremovatiet :) Ale iste je to tiez cesta :)
VDaka za komentarik a pekny den!
platdujour
@Astor (5.10.2017 10:16)

Do Ďalšieho počenia - chlebov napriklad. ALebo cohokolvek, co vyzaduje kyslomliecne vyrobky ako zaklad :)

platdujour
@Mahreb (5.10.2017 08:29)

My taktiež! Už skoro 10 rokov a stále sme sa ho" nedojedli".

Vďaka za komentár.

Pekný deň
bubaya
Co sa srvatky tyka, som si spomenula. V Rakusku ju predavajú ochutenu s ovocim, pomarancovu, broskynovu....pridajte cerstve ovocie rozmixovane, alebo dzus, pripadne osladte medom, cukrom,,,je to vyborne proti smadu, kyselkave. Srvatka nema takmer ziadne kalorie a tuk, ale obsahuje B vitaminy a vapnik. Nazdravie.
bubaya
PS: Dakujem za tip, sestra nepije kravske mlieko, takze ani tvaroh alebo cerstvy syr. Tak to urobim z ovcieho jogurtu. No povedzte, preco ma to doteraz nenapadlo???? Asi ze nepijem tu srvatku.
katka78
Pekný recept, už tu je, ale takéto veci je vždy skvelé pripomenúť. Aj my robievame. Srvátku využijem pri pečení chleba, alebo vypijem.