Cestoviny s tekvicou
Cestoviny s tekvicou

Krémové tekvicové rizoto z bezlepkovej slovenskej ryže videorecept

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, dnes 17:30. Komerčný recept.

Naša záhradka už síce zíva prázdnotou, no v pivnici sa stále ukrýva bohatá úroda – napríklad aj krásne oranžové tekvice hokkaido. A práve Zobraziť celý popisNaša záhradka už síce zíva prázdnotou, no v pivnici sa stále ukrýva bohatá úroda – napríklad aj krásne oranžové tekvice hokkaido. A práve tie som nechala zažiariť v tomto recepte, kde sa dokonale spájajú s bezlepkovými cestovinami Liana v tvare ryže, tzv. slovenskou ryžou – orzo.

4
porcie
80 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g (váha už očistenej tekvice)
1000 ml
1 ks
300 g
40 g
60 g
500 ml
 lístky
 plátky
Na servírovanie:
 (voliteľné)



Postup

  1. 1

    Pripravíme si vývar, pokojne aj z bujónu, ja som uvarila poctivý hovädzí, ten má najlepšiu chuť.

  2. 2

    Tekvicu umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme stred a nakrájame ju na kúsky. Tie uložíme na vymastený plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pečieme 30 minút na 180 °C. Z upečenej tekvice odložíme 1/3, zvyšok zalejeme vriacou vodou a rozmixujeme. Je dôležité do rizota pridávať tento tekvicový krém (aj vývar) horúci, aby sa neznehodnotil proces prípravy ryže.

  3. 3

    Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme bezlepkovú slovenskú ryžu Liana  - Orzo a dobre premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja, orestujeme. Pridáme naberačku vývaru a naberačku tekvicového krému, premiešame, počkáme, kým cestovina nasiakne tekutiny, a takto po naberačkách postupne prilievame a stále miešame až kým sa nám neminú tekutiny, resp. kým necítime, že je slovenská ryža hotová.

  4. 4

    Rizoto stiahneme zo sporáka, pridáme do neho zvyšok pečenej tekvice, maslo, nastrúhaný parmezán, ochutíme ho bazalkou, podľa potreby pridáme soľ, korenie a premiešame.

  5. 5

    Servírujeme na klasický tanier alebo do tekvíc. Vrch každého rizota ozdobíme pásikmi opečenej slaniny.

  6. 6

    Tip na servírovanie:  Pre efektné podávanie si môžeme pripraviť malé hokkaido tekvičky: umyjeme ich, odkrojíme vrch, vydlabeme, natrieme olejom (aj zvonka), dobre osolíme, okoreníme a pečieme približne 50 minút pri 175 °C. Takto vzniknú nádherné prírodné „tekvicové misky“, ktoré pozdvihnú celé jedlo.

Diskusia k receptu