Makový zákusok

Krémové makové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Konečne som našla na nete recept na zákusok, ktorý som vždy túžila upiecť s makovým krémom. Trošku som si suroviny upravila podľa seba.

20
porcií
60 minút
príprava
5x7 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku som preosiala, pridala som soľ, prášok do pečiva , maslo a všetko som spolu zmrvila.
  2. Pridala som vajcia a smotanu a zmiesila som všetko spolu, pokiaľ vaša múka žiada pridať smotanu, pokojne ju pridajte, cesto musí byť polotuhé.
  3. Cesto som poriadne vypracovala a rozvážila na 5 častí.
  4. Pokiaľ som si pripravila makový krém, nechala som ho odpočívať a potom som každý kus rozvaľkala na veľkosť plechu 27x37 cm. priamo na papieri na pečenie. Pokiaľ je cesto dobre vypracované veľmi ľahko sa dá vyvaľkať. Opäť ako zvyknem, vyvaľkané cesto aj s papiermi ukladám na seba, aby sa nevysušilo, kým ho budem piecť.
  5. Piaty kus je už pripravený na plechu a všetky som popichala vidličkou. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekli sa 7 min /doporučujem piecť iba 6 min/. Pridala som minútu a už pri krájaní som to cítila, ťažšie sa krájalo. Upečené pláty som opäť aj s papierom stohovala na seba a uložila na mriežku a zakryla papierom.
  6. Pripravila som si makový krém. V mlieku som vymiešala vanilkový cukor a mletý mak a dala som na sporák spariť, miešala som, kým sa mlieko vstrebalo do maku
  7. Preložila som ho do misy a nechala chladiť. Zatiaľ som si vymiešala maslo s cukrom do peny a pridávala po lyžici vychladnutý mak.
  8. Pridala som orechový likér a krém som rozdelila na 2 rovnaké, časti uložila na 3 hodiny do chladničky.
  9. Pripravila som vanilkový krém. V mlieku som vymiešala Zlaté klasy a vanilkový cukor a uvarila hustú kašu, ešte do teplej som nalámala bielu čokoládu. Preložila som ju do robota a vymiešala.
  10. Maslo s cukrom som vymiešala do peny a pridávala po lyžici puding.
  11. Napokon som pridala vanilkovú arómu a krém rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky.
  12. Keď som mala všetko pripravené zostavila som koláč. Na spodný plát som natrela horúci marhuľový lekvár a na lekvár som natrela prvú časť makového krému.
  13. Keď som chcela položiť druhý plát, najprv som ho z opačnej strany natrela lekvárom a položila na makovú plnku lekvárovou plochou. Plát som natrela lekvárom a vanilkovým krémom.
  14. Potom som opakovala tak isto ako prvý krát, lekvár, vanilkový plát, lekvár a vanilkový krém, lekvár a makový krém a posledný piaty plát som opäť z opačnej strany natrela lekvárom a položila na makový krém. Posledný plát som zakryla papierom na pečenie, položila dosku na krájanie a zaťažila 4 kg cukru a na celú noc uložila do chladničky.
  15. Druhý deň som pripravila bielu čokoládovú polevu, poliala som vrch a urobila hrebeňovou stierkou vlnky a opäť uložila do chladničky stuhnúť. Krájala dom ho horúcim nožom na rezy.
  16. Prajem vám dobrú chuť.