Krémová tekvicová polievka so slaninkou a krutónmi

Autor receptu: ivka268

kto vyskúša neoľutuje :))

15 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nakrájame si slaninku a s troškou oleja ju vyškvaríme. Keď je pekne do hneda upražená, vyberieme ju z oleja a odložíme bokom.Do masti, v ktorej sme škvarili slaninku pridáme 1 nakrájanú cibuľku a do sklovita ju upražíme.
  2. Očistíme tekvicu, rozkrojíme ju a lyžicou vyberieme semiačka. Očistíme aj mrkvu a zemiaky. Všetko pokrájame na kocky a pridáme k cibuľke. Chvíľku restujeme.Zeleninu zalejeme horúcou vodou, tak aby zakryla všetku zeleninu a pridáme bujón. Necháme vartť do mäkka.Keď je všetko uvarené, posypeme polievku mletou paprikou, aby mala peknú farbu a rozmixujeme ponorným mixérom.
  3. Rozmixovanú polievočku necháme chvíľočku prevrieť. Do polievky pridáme 1 PL sójovej omáčky, podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a nastrúhame trošku muškátového oriešku. Vlejeme smotanu.Polievku odstavíme, pretlačíme do nej strúčiky cesnaku, do pohárika vytlačíme šťavu z citróna a vlejeme do polievky.
  4. Na troške oleja opečieme krutóny. Polievočku servírujeme tak, že ju na tanieri pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme krutóny a posypeme pár kúskami opraženej slaninky, ktorú sme si robili na začiatku