Krémová polievka z podpňovky smrekovej (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Manžel doniesol z lesa spomínané huby, tak som sa rozhodla, že mu za odmenu urobím polievku. Nikdy som ešte nevarila krémovú, takže prvý pokus :-).

4
porcie
15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. A zasa nič nevážime, ako je u mňa zvykom :-), koľko bolo tých húb neviem, odhadla som. Zabudla som ich odfotiť celé, tak aspoň takto:
  2. Určite sa dajú použiť aj iné lesné huby. Ja som ešte pre zvýraznenie hubovej chute dala aj trochu lievika namočeného na chvíľu vo vode. Takže do hrnca som dala roztopiť maslo a pridala som huby
  3. Dusila som ich 10 min., lebo sa ešte budú variť
  4. Pridala som lievik aj s jeho vodou, pokrájaný zemiak, soľ, rascu, bobkový list a trochu korenia a zaliala som horúcou vodou, aby bolo vody iba tak, aby bolo všetko ponorené, dusila som 20 min.
  5. Uvarený obsah hrnca som rozmixovala ponorným mixérom aj s bobkáčom, lebo som ho zabudla vybrať :-), doliala som ešte vodu a nechala prejsť varom.
  6. Do misky som dala necelý kelímok smotany, pridala som 2 naberačky polievky, aby smotana nezažila šok a nezrazila sa a vyliala som ju do polievky. Nechala prejsť varom, ochutila som citrónom a ešte soľou, ale to už je na chuti každého jedného. Na tanieri som ozdobila zvyškom smotany.