Krémová polievka z pečených zemiakov, pečeného cesnaku s kozím syrom

Autor receptu: ciernalabut

Hneď ako som na jednom blogu o varení zbadala tento recept, vedela som že ho musím čím skôr vyskúšať. Polievky síce moc nerobievam ale táto sa naozaj vydarila :-)

4
porcie
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na osminky. Na panvici rozpustíme máslo a zemiaky v ňom obalíme. Plech vystelieme papierom na pečenie a rozložíme naň zemiaky obalené v másle, osolíme a okoreníme Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 45 minút.
  2. Po 15 minútach pečenia pridáme k zemiakom strúčiky cesnaku, ktoré neodbalujeme len odrežeme spodné tvrdé časti. V pôvodnom recepte bolo 5 strúčikov cesnaku, ale ja som dala 7 menších a v polievke nakoniec aj tak cesnak nebol cítiť, takže ak chcete viac cesnakovú chuť dajte ich kludne aj 8...
  3. Po 45 minútach vyberieme plech so zemiakmi a cesnakom.
  4. V hrnci si na másle opražíme najemno nakrájanú cibuľu, potom pridáme zeleninový vývar, zemiaky (3-4 kúsky zemiakov si nehajte, tie nakoniec nakrájané vložíte do polievky), ďalej vytlačte vnútro cesnakových strúčikov a všetko spolu poriadne rozmixujte.
  5. Pridajte smotanu, dosoľte, okorente, a pridajte 1-2 lyžíc octu. Kúsky zemiakov ktoré ste si nechali nakrájajte a pridajte do polievky.
  6. Podávajte s kozím syrom a prípadne môžte dozdobiť čerstvou pažítkou.
  7. Dobrú chuť !