Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Polievku podľa tohoto mojeho rcp som uvaril ešte v apríli t. r.; ako to dokazujú rozkvitnuté narcisy na titulnom obrázku. Ale neplánovaná technická prestávka zapríčinila aj časový posun rcp až na dnešný posledný septembrový deň! Pred pol rokom som v špecializovanom obchode videl orezovanie aljašského lososa, ako prípravu jeho filetov na predaj. Videl som, ako v techologickom algoritme „porcovač” odložil zvyšky do kontajnera. Opäť sa prejavila moja „špekulatívna nátura šporovlivého gazdiniaka“...

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
30÷40/2x6÷7 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. … a vznikol nápad a hneď na to „nevinná“ otázka! „Za akú cenu mi predáte tú odloženú hlavu, kostru, kožu a plutvy?“ Zamestnanec vyslovil „smiešnu“ sumu! Neváhal som a stal som sa majiteľom 1, 7 kg kvalitného „materiálu“ z lososa! Povedali by ste, že z toho všetkého „skladžaja“ na obrázku je možné uvariť tú najlepšiu rybaciu polievku, akú som kedy vo svojom živote uvaril a jedol? Nech Vás, prosím, neodrádza ten organizovaný „brajgel“ na pulte. … a že je tých surovín veľa? Zdanie klame a je mi to „šumafuk“! Postupne budú ubúdať a výsledný efekt ozaj stojí za to! … predpokladal som a presvedčil som sa!
  2. do veľkého čajového „vajíčka“ som vločil guličky ČaNK, bobkový list
  3. a pridal aj olúpanú cibuľu s ponapichovanými klinčekami
  4. z hlavy lososa som odstránil oči a žiabry
  5. .) na dno veľkého 4 dielneho hrnca som vložil poskladanú kožu z lososa s chrbtovou a bočnými plutvami (pred tým samozrejme umytú pod tečúcou vodou) a očistenú umytú koreňovú zeleninu; vložil spodný kôš (horný, v ktorom parím knedle, tentoraz potrebovať nebudem a tak ostal v komore)
  6. do ktorého som uložil, taktiež umytú, kostru s chvostovou plutvou a hlavu; zalial vodou, tak aby „ryba“ bola celá ponorená a pridal ~ 2 PL soli; vložil „vajíčko“ s koreninami a 2 halúzky čerstvého ligurčeka; z času na čas som skontroloval, ako sa asi za 30´uvarilo mäso lososa tak, ťe sa dalo ľahko pooberať z kostí; kožu som vyhodil, mrkva ešte bola tvrdá, povaril som ešte 10÷12´
  7. než sa vývyr uvaril, pripravil som lečový „podklad“; na 2 PL bravčovej škvarenej masti a 2 PL slnečnicového oleja som orestoval postrúhanú väčšiu červenú cibuľu, potom na ňu nasypal po dve pokrájané mäsité zelené papriky a jalopeño a jednu veľkú zrelú paradajku a udusil lečo,
  8. do korého som pridal na kocky pokrájané zemiaky, topinambury (slnečnica hľúznatá) a 2 PL mletej sladkej červenej papriky, krátko ~ 4÷5´povaril a zalial väčšinou vývaru z lososa (zvyšok, necelý liter, budem potrebovať na zriedenie smotany so žĺtkom); Poznámka: topinambury obsahujú, mimo iné, aj stopové prvky železa, fosforu, vápnika, horčíka a zinku a inulín (polysacharid podobný škrobu a buničine, ktorý sa v našom organizme rýchlo premieňa na jednoduchý cukor – fruktózu; preto sú vhodným doplnkom výživy diabetikov a obéznych ľudí, ako aj nenahraditeľnou potravinou pre cukrovkárov!
  9. pooberal som mäso z kostí lososa (bolo ho skoro 600 g),
  10. pokrájal uvarenú koreňovú zeleninu a pridal som ju do „snúbiaceho sa už“ základu
  11. pomocou ponorného mixéra (kto ho nemá, nech uteká „friško“ kúpiť, inak bude musieť „prepasírovať“) som základ pretvoril na hladký krém,
  12. do ktorého som vmiešal „emulziu“ zo sladkej a kyslej smotany a žĺtka (miešanie som kvôli fotografii musel prerušiť)
  13. povrch hotovej polievky som „ozdobil“ kúskami PL masla
  14. a už „notoricky“ známym jednoduchým spôsobom (rúru vyhriať na 210 °C/425 °F; filetky rozložiť po dne pekáča, osoliť „oeMČeKovať, pokropiť PL oleja“, piecť 6÷7´, v ½ čase pokryť hoblinkami PL masla a dopiecť 6÷7´) upiekol „klátiky“ z karasa („milá to pozornosť“ jedného z pacientov, rybára, mojej šikovnej krajšej a múdrejšej ½, po zákroku; keby ju bol obdaroval ešte pred vyšetrením, bol by to úplatok -:)))!)
  15. túto moju úžasne chutnú krémovú polievku z lososa som podával s horúcimi opečenými kúskami karasa a s „na sucho“ opečenou bagetkou s maslom; gastronomicky pôžitok som zvýraznil petržlenovoligurčekovým posypom; kto má rád, môže si polievku na tanieri dochutiť citrónovou šťavou (vínnym octom), @kimlo kamarát a všetci, ktorí majú radi, či musia „ohnivejší“ variant, s tabasco_m (kvapkami chili omáčky, alebo tzv. feferónkovým „púdrom“)!