Krémová polievka z lososa a s pečeným karasom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Polievku podľa tohoto mojeho rcp som uvaril ešte v apríli t. r.; ako to dokazujú
rozkvitnuté narcisy na titulnom obrázku. Ale neplánovaná technická prestávka zapríčinila
aj časový posun rcp až na dnešný posledný septembrový deň! Pred pol rokom som v
špecializovanom obchode videl orezovanie aljašského lososa, ako prípravu jeho filetov na
predaj. Videl som, ako v techologickom algoritme „porcovač” odložil zvyšky do
kontajnera. Opäť sa prejavila moja „špekulatívna nátura šporovlivého gazdiniaka“...
6÷8 porcií |
12÷15 minút príprava |
30÷40/2x6÷7 minút na 210 °C |
Postup- … a vznikol nápad a hneď na to „nevinná“ otázka! „Za akú cenu mi predáte tú odloženú hlavu, kostru, kožu a plutvy?“ Zamestnanec vyslovil „smiešnu“ sumu! Neváhal som a stal som sa majiteľom 1, 7 kg kvalitného „materiálu“ z lososa!
Povedali by ste, že z toho všetkého „skladžaja“ na obrázku je možné uvariť tú najlepšiu rybaciu polievku, akú som kedy vo svojom živote uvaril a jedol? Nech Vás, prosím, neodrádza ten organizovaný „brajgel“ na pulte. … a že je tých surovín veľa? Zdanie klame a je mi to „šumafuk“! Postupne budú ubúdať a výsledný efekt ozaj stojí za to! … predpokladal som a presvedčil som sa!
- do veľkého čajového „vajíčka“ som vločil guličky ČaNK, bobkový list
- a pridal aj olúpanú cibuľu s ponapichovanými klinčekami
- z hlavy lososa som odstránil oči a žiabry
- .) na dno veľkého 4 dielneho hrnca som vložil poskladanú kožu z lososa s chrbtovou a bočnými plutvami (pred tým samozrejme umytú pod tečúcou vodou) a očistenú umytú koreňovú zeleninu; vložil spodný kôš (horný, v ktorom parím knedle, tentoraz potrebovať nebudem a tak ostal v komore)
- do ktorého som uložil, taktiež umytú, kostru s chvostovou plutvou a hlavu; zalial vodou, tak aby „ryba“ bola celá ponorená a pridal ~ 2 PL soli; vložil „vajíčko“ s koreninami a 2 halúzky čerstvého ligurčeka; z času na čas som skontroloval, ako sa asi za 30´uvarilo mäso lososa tak, ťe sa dalo ľahko pooberať z kostí; kožu som vyhodil, mrkva ešte bola tvrdá, povaril som ešte 10÷12´
- než sa vývyr uvaril, pripravil som lečový „podklad“; na 2 PL bravčovej škvarenej masti a 2 PL slnečnicového oleja som orestoval postrúhanú väčšiu červenú cibuľu, potom na ňu nasypal po dve pokrájané mäsité zelené papriky a jalopeño a jednu veľkú zrelú paradajku a udusil lečo,
- do korého som pridal na kocky pokrájané zemiaky, topinambury (slnečnica hľúznatá) a 2 PL mletej sladkej červenej papriky, krátko ~ 4÷5´povaril a zalial väčšinou vývaru z lososa (zvyšok, necelý liter, budem potrebovať na zriedenie smotany so žĺtkom);
Poznámka: topinambury obsahujú, mimo iné, aj stopové prvky železa, fosforu, vápnika, horčíka a zinku a inulín (polysacharid podobný škrobu a buničine, ktorý sa v našom organizme rýchlo premieňa na jednoduchý cukor – fruktózu; preto sú vhodným doplnkom výživy diabetikov a obéznych ľudí, ako aj nenahraditeľnou potravinou pre cukrovkárov!
- pooberal som mäso z kostí lososa (bolo ho skoro 600 g),
- pokrájal uvarenú koreňovú zeleninu a pridal som ju do „snúbiaceho sa už“ základu
- pomocou ponorného mixéra (kto ho nemá, nech uteká „friško“ kúpiť, inak bude musieť „prepasírovať“) som základ pretvoril na hladký krém,
- do ktorého som vmiešal „emulziu“ zo sladkej a kyslej smotany a žĺtka (miešanie som kvôli fotografii musel prerušiť)
- povrch hotovej polievky som „ozdobil“ kúskami PL masla
- a už „notoricky“ známym jednoduchým spôsobom (rúru vyhriať na 210 °C/425 °F; filetky rozložiť po dne pekáča, osoliť „oeMČeKovať, pokropiť PL oleja“, piecť 6÷7´, v ½ čase pokryť hoblinkami PL masla a dopiecť 6÷7´) upiekol „klátiky“ z karasa („milá to pozornosť“ jedného z pacientov, rybára, mojej šikovnej krajšej a múdrejšej ½, po zákroku; keby ju bol obdaroval ešte pred vyšetrením, bol by to úplatok -:)))!)
- túto moju úžasne chutnú krémovú polievku z lososa som podával s horúcimi opečenými kúskami karasa a s „na sucho“ opečenou bagetkou s maslom; gastronomicky pôžitok som zvýraznil petržlenovoligurčekovým posypom;
kto má rád, môže si polievku na tanieri dochutiť citrónovou šťavou (vínnym octom), @kimlo kamarát a všetci, ktorí majú radi, či musia „ohnivejší“ variant, s tabasco_m (kvapkami chili omáčky, alebo tzv. feferónkovým „púdrom“)!
|