Šošovicová polievka

Krémová polievka z červenej šošovice (Mercimek çorbası) (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi jednoduchá polievka, rýchla a naozaj len z mála surovín.* Ale nech vás to nemýli, lebo táto polievka má výbornú chuť a v tureckej kuchyni je jednou z najobľúbenejších šošovicových polievok. V Turecku ju dostať skoro v každej reštaurácii, kde je zvykom ju podávať hneď na raňajky :-)

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetko potrebné :-) Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak nastrúhame. Šošovicu si odmeriame za 1 pohár 250 ml.
  2. V jednom hrnci rozohrejeme potrebné množstvo oleja a opečieme na ňom cibuľu a postrúhaný cesnak. Následne pridáme 1 kopcovitejšiu PL múky a necháme chvíľku spolu tiež poškvrčať. Nakoniec pridáme opláchnutú šošovicu a zalejeme 1,5 litrom vody. Dáme soľ podľa potreby, pul biber/chilli a mleté čierne korenie podľa chuti - ja som dala po 1/2 KL z oboch :-) A už len necháme celé na strednom ohni variť.
  3. Keď je už šošovica priam rozvarená, mixérom ju rozmixujeme celkom do hladka. Ak treba, tak podľa chuti pridáme ešte trochu soli a poprípade aj mleté čierne korenie. Ak vám bude polievka prihustá, tak dolejte trošku vody a chvíľku ešte povarte.
  4. Polievka je výbornej chuti, je jemná a krémová. Podáva sa s klasickým pečivom/chlebom, ale skvelo sa k nej hodí aj börek, poača, gözleme, langoš alebo dobrý posúch ;-) Podľa chuti si ju každý môže v tanieri ochutiť ešte aj pár kvapkami citrónu. Prajem dobrú chuť!
  5. Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com