Krémová polievka z brokolice a rajčín (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Trocha nevýraznú brokolicu som ozvláštnila kyslastými rajčinami a vo finále aj kúskom Gorgonzoly

4
porcie
10 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na varenie polievky používam len ružice brokolice, pridávam aj cibuľu vcelku hneď na začiatku varenia. Zalejem vodou len tak, aby boli suroviny skoro ponorené, osolím a varím na miernom ohni. Keď bola brokolica skoro uvarená, pridala som pokrájané a olúpané rajčiny a sušenú bazalku
  2. Varila som ešte pár minút, do zmäknutia surovín. Ak nepoužijem vývar, viac vynikne chuť hlavných surovín. Priliala som trochu olivového oleja a polievku som rozmixovala ponorným mixérom. Keď už nebola vriaca, pridala som kúsok Gorgonzoly a rozmiešala som ho v nej do úplného rozpustenia. Syr dodal polievke ešte lepšiu chuť. Pridala som už len pár kvapiek citrónovej šťavy, ak sú rajčiny moc kyslé, ani nebude treba.
  3. Polievka je dostatočne sýta, mne sa tam už nežiadala žiadna vložka. Pochutili sme si na nej v tejto horúčave až poobede, na obed sme mali zeleninový šalát s pečenými zemiakmi. Myslím, že v studenom stave bude veľmi osviežujúca, zajtra sa dozviem:-)