Krémová cuketová polievka

Krémová polievka s cuketovými rezancami a restovanými paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Cuketové rezance - ak ste ich ešte nejedli, je načase ich vyskúšať.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme rezance - pomocou škrabky na zemiaky si z cukety nakrájame čo najdlhšie pásy a tie nakrájame na čo najtenšie slížiky. Dnes už dostať aj škrabky, ktoré hneď narežú zeleninu na slížiky. Ideálne je použiť cuketu žltú aj zelenú, aby to bolo aj na tanieri pekné. Slížiky si odložíme, máličko ich posolíme aby zmäkli. Pred podávaním ich na sitku opláchneme, aby sme ich zbavili prebytočnej soli. Veľmi ale nesoľte, aby cuketa nestratila chrumkavosť. Platí, čím mladšia cuketa, tým menej soli.
  2. Ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame.
  3. Na olivovom olejp podusíme cibuľu s cesnakom, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, podlejeme vývarom a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Ostatnú cuketu nakrájame na kocky a pridáme do polievky, dusíme do zmäknutia. Ja dávam cuketu aj so šupkou. Keď je zelenina mäkká, pridáme veľa čerstvej bazalky a rozmixujeme do hladka. Na záver dochutíme kúskom masla a ak treba dosolíme, prípadne okoreníme.
  4. Na olivovovm oleji prudko opečieme na polovicu prekrojené cherry paradajky, trochu ich pocukrujeme, aby sme zvýraznili sladkosť. Pridáme nakrájaný cesnak a opražíme len toľko, aby sa cesnak nespálil a nezhorkol.
  5. Krémovú polievku podávame s cuketovými slížikmi, opečenými paradajkami a hoblinkami parmezánu, pokvapkané olivovým olejom a ozdobené bazalkou.