Krém z tekvice Hokkaido s čipsami z parmskej šunky

Autor receptu: sisok

Tekvica Hokkaido ku nám prišla z Japonska, z ostrova Hokkaido. Mne osobne veľmi vyhovuje jej gaštanová chuť. Dnes som ju spracovala do hladkého krému a podávala s čipsami z parmskej šunky. Tento recept je jednoduchý, nenáročný na čas a státie pri sporáku :)

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 130 °C

Postup

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Cesnak očistíme a iba ho rozpučíme plochou stranou noža. Hokkaido tekvicu očistíme, vyberieme jadierka a vlásočky a nakrájame ju na väčšie kúsky. Do čajového sitka, ktorý používame na bujón, dáme plátky čerstvého zázvoru, klinčeky a celé čierne korenie.
  2. Do väčšieho hrnca šplechneme trochu oleja, poprípade môžeme nahradiť pár kvapiek oleja (pravým) maslom, a vhodíme nakrájanú cibuľu. Opražíme dosklovista a prihodíme na kúsky nakrájanú tekvicu a popučený cesnak. Zalejeme mliekom, vložíme sitko so zázvorom a klinčekami a prikryjeme pokrievkou. Raz za času musíme naspäť ku sporáku a pomiešať, aby sa nám nič v hrnci nepripálilo. Podlievame raz za času vodou a necháme variť cca 30-40 minút.
  3. Kým sa krém varí, pripravíme si čipsy z parmskej šunky. Šunku som pridala z viacerých dôvodov: je chrumkavá, v tejto podobe má ešte výraznejšiu chuť a najmä môj chlap nemôže povedať, že nemal mäso :) Plátky šunky položíme na papier na pečenie jeden vedľa druhého a prikryjeme druhým papierom na pečenie. Takto pripravenú šunku vložíme do rúry predhriatej na 130°C, zaťažíme nejakým pekáčom a necháme v rúre sušiť cca 30minút.
  4. Keď je tekvica mäkká, vyberieme čajové sitko a celé prelejeme do mixéra. Zmixujeme na hladký krém a vlejeme naspäť do hrnca. Zemiačik-dva očistíme, nakrájame na malé kocky, vhodíme do krému a varíme domäkka. Ak je krém moc hustý, podlejeme vodou. Keď sú zemiaky uvarené, nasypeme do krému strúhaný syr.
  5. Podávame s lístkami petržlenu a pripravenými čipsami z parmskej šunky. Dobrú chuť!