Krém karamel - Крем карамел (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Je to bulharská verzia "Creme brulee", o niečo jednoduchšia a úspornejšia na čas. Príprava mi zabrala pol hodinky a to ostatné sa robí už samo. V konečnom dôsledku nie je treba flambovaciu pištoľ, ani nič podobné.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Postup

  1. do nádoby dáme kryštáľový cukor s citrónovou šťavou a necháme ho voľne, pozor!!! bez miešania rozpustiť na karamel. Naozaj nemiešať, pekne sa na miernom plameni rozpustí. Odporúčam klasický riad, v žiadnom prípade nie teflónovú panvicu.
  2. v mlieku rozmiešame do hladka celé vajíčka s kryštáľovým cukrom a vanilkovým luskom /možeme použiť aj vanilkový cukor/
  3. na dno zapekacej misky vylejeme karamel
  4. na vrch karamelu vylejeme vajíčkovo mliečnu zmes
  5. pečieme vo vodnom kúpeli, čo znamená že do plechu pridáme vodu cca. do polovice misiek.
  6. Čas pečenia cca 100-120min, najprv pri 180°C, po 30 min. som stiahla teplotu na 160°C. Pozor dôležité je, že voda v plechu v žiadnom prípade nesmie vrieť, inak nebude krém hladký, ale sa v ňom vytvoria hrudky. Začervenanie na povrchu je znak, že máme hotovo. Necháme vychladnúť v kúpeli, studený krém oddelíme od okrajov misiek a vyklopíme na tanierik. A ako sa v bulharsku hovorí : "Да ви е сладко!"