Jablkový mriežkový koláč

Krehký jablkovo-tvarohový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Náš víkendový koláč.

20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila jablká, ošúpala, vyčistila od jadrovníkov a nakrájala na malé kocky, vložila som do rajnice, pridala cukor a nechala chvíľu variť. Malinový puding som zmiešala s vodou, pridala k jablkám a zahustila. Napokon som pridala škoricu a plnku nechala vychladiť.
  2. Hladkú múku som preosiala, pridala som k nej soľ, prášok do pečiva, cukor a maslo.
  3. Všetko spolu som zmrvila...
  4. ..pridala som vajcia a smotanu a všetko som zmiesila.
  5. Vypracovala som nelepivé cesto a rozdelila na 2 časti a nechala som ho 1 hodinu odpočívať.
  6. Kým cesto odpočívalo, pripravila som si tvarohovú plnku. Tvaroh som mala hrudkovitý, pridala som cukor a dobre premiešala. Pridala som smotanu a Zlatý klas, všetko premiešala. Napokon som nastrúhala citrónovú kôru.
  7. Priamo na papieri na pečenie som cesto rozvaľkala. Vôbec ho netreba podsýpať, pracuje sa s ním dobre. Vložila som ho do plechu (27x37 cm) aj s papierom.
  8. A začala som ukladať plnky striedavo, jablkovú a tvarohovú na šikmo.
  9. Všetka plnka uložená.
  10. A z druhej polovice cesta som vytvorila mriežku.
  11. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 40 min. Upečený koláč som nechala chladiť na mriežke. Musí úplne vychladnúť, nesmie sa krájať skôr, lebo cesto je krehké a bude sa lámať.
  12. Už vychladnutý koláč som krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.