Krehký hruškový koláč

Autor receptu: 1000thwindow

Je to na štýl klasického jablkového koláča "starej mamy", ja ho ale s drobnejšími úpravami používam aj na hruškový, keď chcem spotrebovať kompóty :)

Postup

  1. Na toto cesto existuje x rôznych receptov, ja používam tento : Múku si preosejeme spolu s práškom do pečiva a rozmrvíme v nej tuk a cukor. Pridáme vajcia a poriadne premiesime, ak by sme potrebovali zvláčniť, tak pridáme 2 lyžice mlieka. Ja som margarín vymenila za bravčovú masť a nedám na to dopustiť, netreba sa báť, budete milo prekvapené, aké je výsledné cesto krehučké a vláčne :)
  2. Potom sa pustím do plnky, ocedím si kompóty (moje mali 400ml), postrúham, pridám škoricu, mak, vanilkový cukor a krupicu (kvoli tomu, že krupica saje vlhkosť - aby plnka zhustla, keď hrušky pustia šťavu) a nechám chviľku odležať.
  3. Väčšiu polovicu vyvaľkám a prenesiem na papierom na pečernie vystalý plech. Popichám vidličkou, aby bol koláč nadýchanejší a rozotriem plnku. Zvyšné cesto vyvaľkám a formičkou vykrajujem želaný tvar, mojím favoritom na tento koláč sú kvietky, nech je to estetickejšie :) Namiesto fádneho plátu navrchu ... takto si pokryjem kvietkami z cesta celú plochu plechu, potriem vajcom a dám piecť. Čas pečenia ťažko určiť, každý má inú rúru, ja pečiem na 180C asi 20minút (do zlatista)
  4. Upečerný pokrájame, posypeme práškovým cukrom, uvaríme si kávičku a môžme sa doň pustiť :)