Krehký cuketový chlebíček

Autor receptu: jenni

Máte zásobu cukiet a neviete čo s ňou? Cuketový chlebíček je to pravé. Nie je ani veľmi sladký, ani nechutí po cuketách, takže pokojne ho dajte ochutnať aj tým, ktorým cuketa nevonia. A keď "vyžerú" polku chlebíka, potom im môžete prezradiť hlavnú ingredienciu. www.dontbefakebakesomecake.sk

30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnejšom strúhadle. V jednej miske si zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, muškátový oriešok, škoricu a vnútro z vyškrabaného vanilkového lusku. Do sypkej zmesi vmiešame asi 3 polievkové lyžice kakaa.
  2. Do mlieka dáme lyžicu jablčného octu, pomiešame a necháme chvíľku postáť. Do sypkej zmesi primiešame mlieko s octom a olej a poriadne ich zapracujeme aby nám vzniklo cesto. Do cesta už len vmiešame nastrúhanú cuketu. (V prípade potreby, ak by bolo cesto príliš husté dolejeme podľa potreby vlažné sójové mlieko, ak bude cesto príliš tekuté tak zas dosypeme podľa potreby múku).
  3. Rúru na pečenie si predhrejeme na 180 stupňov. Formu na pečenie chlebíka som nevymazala, mám silikónovú, ak máte inú môžete ju potrieť olejom a vysypať napr. kokosom.
  4. Do formy na pečenie vylejeme cesto a dáme piecť do predhriatej rúry. Ja som piekla asi hodinu, ale čas pečenia závisí aj od toho, akú máte rúru na pečenie. Pokiaľ si nie ste istý, či je chlebíček hotový, zapichnite doňho špáradlo, ktoré by malo po vytiahnutí ostať čisté. Vtedy viete, že chlebík je upečený.
  5. Chlebík nechajte vychladnúť a nakrájajte. Je celkom krehký a vôbec sa nemusíte báť, že by bol nedopečený, je len „mokrý“ a tým aj šťavnatejší. * na pečenie odporúčam použiť radšej formu väčších rozmerov (hlavne, čo sa dĺžky formy týka, nebudete mať chlebík tak veľmi vysoký ako ja a bude estetickejší :D)