Drobné pečivo

Krehké vanilkové drobné pečivko (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Sladkých trvanlivých koláčikov nikdy nie je dosť. Je veľmi praktické si hocikedy vo voľnom čase narobiť takéto keksíky do zásoby, keďže nie je problém ich hoci aj 2 mesiace skladovať v krabici.* Sú vhodné na sviatky, rôzne slávnostné udalosti, či len tak ku kávičke pre nečakaných hostí :-)

70 ks
porcií
12 minút
na 190 °C

Postup

  1. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, škrob, práškový a vanilkový cukor, soľ a prášok do pečiva. Napokon pridáme veľmi mäkké, alebo spolovice už tekuté maslo. Vypracujeme polomäkké mastné, jemné cesto, ktoré rozdelíme na cca 5-6 častí a ušúľame z nich valčeky.
  2. Následne z valčekov nakrájame 1cm hrubé kolieska. Pomocou vidličky natlačíme hlbšie pásiky/vzorku do kolieska a následne dve protiľahlé strany zľahka stlačíme do špicata. Keksíky pokladieme na plech s papierom a ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca12 minút. Keksíky nemajú stmavnúť, ostávajú bledé, jedine tie špice sa väčšinou trocha sfarbia do svetlohneda.
  3. Po upečení môžeme podľa chuti keksíky ešte obaliť v práškovom cukre, ktorý sme si zmiešali s vanilkovým.
  4. Keksíky sú krehké, jemne chrumkavé, príjemnej vanilkovej chuti. Skladovať ich môžete buď v papierovej krabici alebo v plastovej dóze. A keďže sú trvanlivé a vydržia naozaj veľmi dlho, je veľmi praktické si ich vo voľnom čase narobiť aj viac a potom pri nejakej vhodnej príležitosti si na nich pochutnať :-) alebo ponúknuť hosťom k šálke kávy! Prajem dobrú chuť !
  5. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube