Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Moji chlapi ma poprosili o pikantné syrové pagáčiky k vínečku, rada som im vyhovela :-)
Tieto neobsahujú droždie, cesto sa ľahko spracuje a sú rýchlo hotové. Majú ostrú pikantnú
chuť korenia a ovčieho syra Pecorino, sú krehké, zároveň mäkkučké, veľmi chutné a sú
vynikajúcimi "korčuľami" k vínu, výborné na pohostenie.
30 ks porcií |
80 minút príprava |
25 minút na 200 -horný a dolný o °C |
Postup- Najprv som postrúhala syr Pecorino na jemno.
- Pripravila som si Créme fraiche.
Créme fraiche pochádza z Francúzska, ide o kyslý mliečny produkt, ktorý sa vyrába z kravského mlieka, do mlieka sa pridajú mliečne baktérie. Toto mlieko ich vplyvom v priebehu 18 - tich až 40 -tich hodín pri teplote 20 až 40 stupňov C skysne, čím získa svoju zvláštnu chuť a konzistenciu. Obsahuje minimálne 30% tuku a menej ako 15% laktózy, preto ho môžu konzumovať aj tí, čo majú poruchu trávenia laktózy, neobsahuje žiadne Éčka a ani konzervanty.
Existuje aj Créme double, má však ešte vyšší obsah tuku a ide o smotanu.
Doma sa môže Créme fraiche vyrobiť z podmaslia a šľahačky, je známych viac variantov v závislosti od pomeru zmiešania.
- Do misy som preosiala múku a pridala som soľ, spolu premiešala.
- Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a sódu bicarbonu a znovu som všetko premiešala.
- Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kocky, nedávajte zmäknuté maslo, pri spracovávaní na cesto by sa nepríjemne rozpustilo vplyvom teplých rúk.
- Pridala som stuhnutú husaciu masť,...
- ..a vaječné žĺtky.
- Rozmelnením múky s maslom a so stuhnutou husacou masťou rukami medzi oboma dlaňami som všetko spracovala na mrveničku.
- Pridala som créme fraiche a...
- ...postrúhaný syr Pecorino...
- ...všetko som spracovala na cesto do tvaru obdĺžnika, ktoré som odlložila odpočívať na 1 hodimu do chladničky stuhnúť, lebo teplom rúk tuk dosť povolil.
- Vybrala som ho z chladničky a ne jemne pomúčenej doske som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm.
- Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som začala vykrajovať pagáčiky, môžete použiť priemer formičky, aký vyhovuje Vám, avšak nezabudnite formičku dobre namočiť v múke, lebo cesto je pomerne mastné.
- Mne vyšlo 30 ks pagáčikkov a z odkrojkov som spravila malé kocky.
- Každý jeden pagáčik som zaguľatila otáčavým pohybom z jednej strany o čepeľ noža a z protiľahlej druhej strany o hranu dlane, môžete zaguľatiť aj medzi dvomi dlaňami. Pagáčiky budú mať pekný pravidelný okrúhly tvar a získajú na výške.
- Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.
- Pagáčiky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.
- Ihned som ich 2x potrela vaječným bielkom,..
- ...posypala som ich postrúhaným Pecorinom a sezamovými semienkami.
- Vložila som ich hned piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som ich 25 minút do peknej zlato-hnedej farby.
- Upečené pagáčiky som nechala vychladnúť a ...
- ...uložila som ich na podnos.
Tieto pagáčiky neobsahujú droždie, nemusia kysnúť, neprekladajú sa, preto sú rýchlo hotové, sú zároveň krehké a zároveň mäkkučké vdaka husacej masti, maslu a créme frache, pekne narastú vdaka soda bicarbone, majú vynikajúcu ostrú pikantnú chuť ovčieho syra Pecoruino a čierneho korenia, výborne sa "šmýkajú" s dobrým vínom :D a sú úžasným veľmi chutným pohostením.
Okrem toho sú veľmi vhodné pre tých, čo majú poruchu trávenia laktozy alebo trpia nadýmaním z droždia.
- Syr Pecorino je tvrdý taliansky syr z ovčieho mlieka ostrej pikantnej chuti, je známych viac druhov podľa regionov, kde sa vyrába, použila som Pecorino z Toskánska.
|