Kreatívne pečivo - muffinové slimáky s Nutellou (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept som našla na stránke kreatívneho pečenia.No žiaľ na tejto stránke sú len zaujímavé tvary koláčikov,ale zloženie receptu sa neuvádza.
Preto som použila vlastné cesto a myslím,že sa recept na prvý krát celkom vydaril,aj keď nie presne a fotografiou identicky.
12 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 180-170 °C |
Postup
- Do preosiatej múky primiešame,soľ,2,5 lyžice kryštálového cukru,celé vajíčko,vanilkový cukor,citrónovú kôru.
- Kvások si urobíme 1 dl teplého mlieka,pol kocky droždia,pol veľ.lyžice kr.cukru,trochu múky.Keď kvások nakysne,vlejeme ho do pripravenej múky.Pridáme zvyšok teplého mlieka,olej a vypracujeme cesto.
Necháme 15 minút na teplom mieste,prikryté nakysnúť.Potom ho na novo dobre prepracujeme a necháme ho Ďalších 30 minút kysnú.
- Ja zvyknem cesto pred kysnutím poprášiť múkou.Tá podporuje kysnutie cesta.
- Medzi tým si mufinovú formu potriem olejom.
- Vykysnuté cesto dobre na novo prehnietim a vytlačím z neho vzduch.
- Rozdelím ho na 12 častí,/ toľko,koľko je mufinkových otvorov.Tak som si to vyrátala.
- Tie spracujem na takéto guľky.
- Potom guľku rozvalkám na tenko do malého kruhu s priemerom asi 25 cm.No na budúce budem robiť menšie guľky.
- Potom cesto natriem nutelou,rozriedenou horúcim mliekom,aby sa mi dobre roztierala.Pri prvom pokuse natrieť cesto len hustou nutelou,mi to nešlo.Cesto sa mi lepilo na lyžičku,ktorou som to natierala a dvíhalo a krčilo.Pri zriedenej nutele,sa dá cesto pekne netrieť.Natrieme len polovicu kolieska.
- Potom cesto preložíme.Ja som po ňom prešla aj válčekom,aby som vytlačila vzdušné bubliny.
- Takto pripravené cesto prekrojím na tri časti.
- Každú časť zrolujeme.
- Uložím do vymastenej formičky.
- Ničím slimáky nepotierajte! Pečiem,na 180-170 stupňov,do rúžova.
- Hotové slimáky poprášte práškovým cukrom. Chutia ku kávičke a deťom na raňajky ako stvorené.