Linecké pečivo
Linecké pečivo

Kraslice z lineckého cesta

sweetlaab - fotkasweetlaab, 19. apríla 2017
Kraslice z lineckého cesta
Foto: sweetlaab

Na tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili Zobraziť celý popisNa tieto veľkonočné sviatky sme pripravili linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských čučoriedok a omaľovali najprv farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády. Napriek tomu, že sme časť tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné a bez rozdielu s tradičným pečivom.

15
porcií
120 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
25 g
25 g
50 g mleté
80 g
1 štipka
1 PL
1 ks
85 g
85 g
200 g (alebo džem)
Ozdoba :
1 ks
10-12 PL
1 PL
1/2 ČL (na žlté sfarbenie)
1 ČL (na zelené sfarbenie)
1 ČL holandské




Postup

  1. 1

    Zmiešame preosiatu múku, oriešky, cukor, vanilku, soľ, pridáme vajce a zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť postupne rozvaľkáme medzi fóliami na tenký plát, z ktorého vykrojíme vajíčka. Prenesieme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 10 min. tak, aby okraje cesta nezačali hnednúť, ale zostala bledá farba cesta.

  3. 3

    Necháme vychladnúť na plechu a potom polovicu vajíčok natrieme jemne džemom a prikryjeme druhou časťou vajíčok, takže nakoniec dostaneme asi 15 kraslíc.

  4. 4

    Ozdoba: Bielok vymiešame asi s 12 lyžicami cukru a octu, potom do nového pohárika odoberieme asi 2 PL bielkovej hmoty a zahustíme asi 1 PL cukru alebo tak, aby hmota sa neroztekala, ale dala sa miešať a potom sfarbíme jednou farbou. Spravíme si kornútik z papiera na pečenie, (nap. ako tu - http://www.akosatorobi.sk/video/4857/ako-urobit-kornutok-na-zdobenie ), naplníme hmotou pomocou lyžičky a stláčaním kornútika zdobíme vajíčka. Pripravíme bielok s druhou farbou a postupujeme ako s prvou farbou. Postupne použijeme ďalšie farby, ozdobíme vajíčka a necháme zaschnúť, asi tak 10 min.

  5. 5

    Pomocou ďalších formičiek a plniek, môžeme spraviť rôzne variácie pečených kraslíc. Pozrite si to na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/04/painted-easter-eggs-from-shortbread.html

  6. 6

    Tip: Ak uprednostňujeme tradičný postup, tak použijeme len maslo (170 g) a pšeničnú hladkú múku (250 g).

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, moc se mi líbí variace na linecké těsto i samy kraslice. Tvůj blog je stále krásný, radost sama je navštívit. Mám dotaz, zda ony 3D kraslice jsi také dělala ze stejného těsta. Jsi nesmírně šikovná!
sweetlaab
@Haji (19.4.2017 17:19)

Ďakujem Haji, dobre si to povedala ako 3D kraslice, áno, na všetko je použité to isté cesto, len som experimentovala s rôznymi formičkami a tie 3D vajíčka majú inú plnku - pomletý mak so slivkovým sirupom (kúpeným)
1x haji
gordonko
skvelé - parádná robotička a zas o jedného experimentátora viac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia