Kráľovský koláč

vavan - fotkavavan, 10. novembra 2011
Kráľovský koláč
Foto: vavan

z plnkou ktorá sa rozplýva na jazyku

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
1
150 g
250 g
4
1 KL .nastrúhaná
1 PL
Plnka:
4 na sneh
3 ks/180 g
3 ks
1
1 PL kopcom , / kukuričný škrob




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto spolu na doske zmiesime na hladké cesto.

    Kráľovský koláč - obrázok 1
  2. 2

    Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do mrazáku na 20 minút. Po 20 minutách cesto vyberieme rozdelíme na dve polovice a jednu opäť zabalíme a dáme naspäť do mrazáku.

    Kráľovský koláč - obrázok 2
  3. 3

    Plech si vymastíme olejom 35x25 Cesto si vyvaľkáme vložíme do plechu

    Kráľovský koláč - obrázok 3
  4. 4

    malým valčekom alebo prstami cesto na plechu roztlačíme,okraje vyhrnieme aby nám plnka nevytekala.Na pripravený plát nastrúhame piškóty alebo keksy aby sa plnka nepremočila. Pripravíme si plnku:Kyslú smotanu zmiešame,svanilk. cukrom pudingovým práškom a maizenou.Bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh a jemne vmiešame do zmesi s kyslej smotany.

    Kráľovský koláč - obrázok 4
  5. 5

    Zmes nalejeme na pripravené cesto na plechu

    Kráľovský koláč - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme cesto z mrazáku a nastrúhame rovnomerne po povrchu koláča. Dáme piecť do vyhriatej rúry pečieme pri teplote 180°C 35 minút.

    Kráľovský koláč - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť

    Kráľovský koláč - obrázok 7

Diskusia k receptu

45678
Zbožňujem nenáročné a zároveň chutné zákusky, ďakujem za recept :-))
zdenka1009
Podľa surovín z ktorých je zákusok pripravený musí byť len fajnový. Už ide do priehradky - vyskúšať.
ivkagal
vyzera veľmi dobre a s tou plnkou,hmm,určite aj chutný
anaska
veľmi zaujímavá plnka. Oplatí sa vyskúšať. Nielen názov koláča je kráľovský, ale si ho kráľovsky aj naservírovala. Gratulujem.
kikkus
kyslú smotanu mám na koláčoch rada spolu s ovocím - je to osviežujúce. Neviem si predstaviť ako chutí, keď sa koláč rovno pečie so smotanovou plnkou, ale tipujem, že dobre :). Určite ho chcem skúsiť
mariaklara
No, myslím, že pred takýmto by sa aj sama kráľovná poklonila a aj pred tebou. Recept ukladám a vyskúšam.
vierik
Krásny nový a nepoznaný zákusok.Už je aj zapísaný v KK,zaradaný do poradia k príprave :-)
3sandra3
toto musí byť aká dobrôtka,,, vyskúšam v sobotu upiecť,,,dávam do kk
silvia68
pred chvíľou som dorobila tiramisu, škoda že som nepozrela prv na varechu, isto by som robila ten tvoj. Vyzerá úžasne. Najbližšie vyskúšam.
nika60
Vyzerá veľmi dobre ,ukladám myslím, že ho najbližšej dobe vyskúšam
dorisa
Pripomína mi to krémeš, ale nie ten obyčajný...ale ten druhý druh, neviem, ako sa nazýva, lebo v cukrárni,kde som chodila naň, som nebola dobré 4 roky. Chválim:)
sneica
velmy sa mi pozdava,takze ukladam...paradna plnka neviem preco mam pocit ze to bude nieco ako kinder pingui,asi tou plnkou co sa rozplyva na jazyku ...
alexdidi
Tak toto vyzerá naozaj fajnovo so zaujímavou plnkou,musím vyskúšať.
diabambulka
tá vôňa už je až pri mne, tiež sa mi páči plnka, veľmi zaujímavá, niečo podobné ako pri indiánskych rezoch kde tiež základ tvoria vyšľahané bielka :-) chcem sa opýtať, máš to vyskúšaané aj s iným pudingovým práškom, napríklad s čokoládovým ??? ukladám...
marcy
skvelá práca,skvelá inšpirácia,určite vyskúšam :)
filippa
tak to moze byt super ukladam .ta plnka ma velmi zaujala.....
vavan
Ďakujem všetkým za milé slová odporúčam vyskúšať je ozaj výborny
@mariaklara @sladkacokolada :-)))Ďakujem ste milé samozrejme aj všetky
ostatné varecháčky
vavan
@diabambulka máme rovnaké myšlienky aj ja som rozmýšlala či ho nespravím trojfarebný ale nakoniec som stavila na klasiku myslím že to chuť neovplyvní len farba bude iná skús pol na pol a uvidíš či vtom bude rozdiel vyskúšané nemám robila som ho prvýkrát
vavan
@tanaivan asi približne 4-5 polievkových lyžíc ja som to veru nemerala
nastrúhala na struháku po spodu aby to bolo po celom pláte a hotovka.
tatranka
Zaujímavý a veľmi pekný zákusok.Mám strúhaný zákusok,ale nie tento.Určite si ho upečiem.Ukladám do kk.
veronika353
Nádhera!!! Tak tento zákusek ještě neznám,vypadá velice lákavě. Ukládám !!
evanaaa
Na mňa veľa slov už nezostáva, samozrejme, že chválim, ja som si ho ešte včera po prečítaní uložila, tiež ma uchvátila tá plnka snehová.
zdenkas
Tlieskam,krááásne.Ozaj vydarený koláčik.Ukladám
trencanka
Zaujimavy recept, krasny servis, uhladne nakrajane, no proste skvele!! Ukladam a buduci tyzden peciem.
cica2
vyzerá fantasticky, tak ako všetky tvoje krásne recepty...kk:)
vierik
@vavan upečený,vychladnutý a ochutnaný.Je véľmi dobručký,ozaj taký kráľovský....díky za dobrý receptík.
optimista
perfektne naservírované a lákavé, už sa mi slinky zbiehajú ...
skvelý recept už má svoje miesto, díky za inšpiráciu
havino
nádhera, krásny, krásne naservírovaný, ukladam
hubata
Vyzerá slávnostne, jemne ako by si ho nepiekla ale háčkovala. Tá plnka je niečo nové, neokukané, uložíme a určite si ho obľúbime. Vďaka.
vavan
@vierik to je realizácia rýchlosťou blesku ani nevieš ako si ma potešila
som veľmi rada že sa ti vydaril a že Vám chutí.
mojack
Ak idem na dovolenku, vždy si donesiem nejaky receptik. V mojej zbierke sa nachadza aj niečo podobne ako tento. V plnke okrem smotany su jogurty , bez pudingu. Su fantastické.
mamatata2
Milá @Vavan , včera som piekla podľa tohto receptu, koláč sa vydaril sa a dostala som pochvalu od manžela, tak Ti kus z nej posielam a ďakujem, že si recept poskytla .
orchidea
Vyzerá úžasne... recept si ukladám a určite aj vyskúšam.
vavan
@mamatata2 Ďakujem za kus Vašej pochvaly;-) to vždy poteší som rada že Vám chutilo
cathyc
dnes som ho upiekla. Zabudla som na tie piškóty a vôbec to nevadilo, nerozmočil sa. Fascinuje ma na ňom to nízke množstvo cukru. Napriek tomu je chuťovo veľmi dobre vyvážený. Nabudúce skúsim zameniť obyčajnú múku za celozrnnú špaldovú, myslím, že by to nemal byť problém. Ďakujem za skvelý recept.
lubisthemple
piekla som ho v sobotu a je výborný :) všetkým odporúčam :) ešte raz vďaka za úžasný recept :)
babi
Veľmi, veľmi zaujímavá a určite výborná plnka. Strúhaný koláč robievam, ale s tvarohovou plnkou. Toto však určite vyskúša.
janinar
tak ja teda vobec nepeciem zakusky,iba ak kysnute kolace,ale tento ma dostal tak verim,ze sa mi aj podari dnes,resp.zajtra...
len ma zaujima, preco 1PL maizeny do plnky?
je to nejaky grif?
zdenkas
Tak koláčik je vyskúšaný,naozaj je výborný,všetkým odporúčam.Cesto na strúhanie som nechala troštičku dlhšie v mrazničke,lebo sa mi horšie stúhalo,ale potom to išlo výborne.Aj ja ďakujem za receptík.
janinar
no teda,kolacik je hotovy este horuci...len mi nenarastol tak ako na fotke :o( davala som sodu bikarbonu...a tej plnky je taaaaaaaak vela,ze nabuduce asi dam 500-600g muky,lebo som to cesto ledva povytahovala po okrajoch ;o) ale kedze je to prakticky moj prvy zakusok,som na seba pysna...a kto neskusa,nic sa nenauci ;o))
vavan
@janinar tá maizena aj s pudingovým práškom tam ide na zahustenie,a prečo sódu bicarbonu?v recepte je prášok do pečiva a ako píšeš že pečieš prvýkrát tak doporučujem a to v dobrom dodržať postup podľa receptu a keď už budeš mať viac skúseností v pečení potom si to prispôsobíš podľa seba a tento koláč je na malý plech 35x25
babinka
tak mne tak narastol, ze takmer vytiekol z plechu, ale potom trosku splasol, napriek tomu bol fantasticky, osviezujuci - do plnky som pridala drobne ananasove kusky. Chut plnky je velmi, velmi zaujimava, penova, ako keby tam bol stuzovac ci zelatina - a nebol. Vrch som este pofrkala cokoladou, lebo sa mi zdal taky - svetly.
vavan
@babinka musíš mať poriadne vyvýšené okraje tá plnka je pred
pečením taká redšia a keď sa upečie je taká ako píšeš a keď chceš mať tmavé môžeš pridať kakao do cesta,záleží od žĺtkov ak sú bledé
tak bude cesto svetlé.Ja som ho mala po upečení žlté.
ailuj82
Mňam, výýýborný. Miesto smotany som dala tvaroh / z Lidla vo vedierku/ .... ;-)
silvia68
ani po hodine v mrazaku nebolo cesto schopné strúhania, odporučam min. 2 hodiny, určite nie 20min
silvia68
z plechu 25x35cm merala som to mi vypadával, nabúce klasický veľký plech,prepáč že ti tu takto píšem poznámky, ale ked sa po čase vrátim k tomuto zákusku, aby som vedela, čo a ako, ináč chýba mi tu nejaká rubrika, že toto áno ale s takouto úpravou
angela2
receptík som vyskúšala, je taký lahodný a rýchlo hotový, mnamka :)
ailuj82
@silvia 68 - ja som ho dnes robila už po 2x, a nemala som z ničím problémy. Z plechu *nevypadával* a z cestom sa robilo pomerne dobre aj ked bolo len v chladničke.
monchichi22
kolac idem robit,cesto je u v chladnicke,a rozmyslam ze na plnku naukladam ovocie (taky mrazeny mix cucoriedky maliny)
lubjak
kolacik upeceny, vonia,ja som na cesto posypane piskotovymi omrvinkami poukladala visne,az potom plnku ,ta sa krasne nadvihla,je horuci, ale co som odsklbla, chuti vynikajuco.Vynikajuci recept, jednoduchy aj na pripravu aj na upecenie.dakujem
havino
upečený, odskúšaný, chválim cesto,veľmi, citronova kôra je v nom cítiť a je to fajn chuť, výborne sa s ním pracovalo, aj ked ja akčná,všetko naraz robím, spodok a plnku som si urobila hned a musela som čakať kým druhá polka cesta sa zchladí, lebo nastrúhať by ho bolo nemožné, tak na etapy, postruhala,resp.obstrúhala cesto, šup do mrazáku a dookola kým som neminula polku cesta, čiže je doležité pre tých čo ho plánujú piecť, mať velmi dobre vychadené cesto, toto cesto budem už používať aj pri jablčníku aj pri tvarohovníku, ak to dobre nazývam, lebo táto plnka je síce dobrá, taká iná,ako som zvyknutá, trošku želatinovejšia, málinko,ale ja osobne si viem predstaviť aj tvarohovú plnku,aj hrozienka kludne v ňom, trebars aj zmiešaný tvaroh,ale ten lisovaný s tou smotanou,ale podobá si mi to na tvaroh,ale nie je to tvaroh, taký tvarohovosmotanový rôsol, inak chuť celkového koláčika dobrá, vrátim sas k nemu určite a budem obmieňať plnky,ešte k tomu cestu, na to, ako málo sa mi zdalo na povrch nastrúhané, tak jeho dosť,aj na spodu,aj na povrchu, koláčik vyzerá presne,ako tvoj na obrázku, aj ked som sa bala, spomínali tu, že im kypel z plechu, dala som ho na riadne hlboký plech a dosť aj velký, aj som spočiatku lutovala, že bude zrejme nízky, nie, je akurát, v malom plechu by bol moc vysoký, cesto krásne narástlo,vážne cesto na jedničku, dakujem @vavan za recept
1x radost
pivonka
Tiež som tento koláč piekla ešte v jeseni. Chuť má jemnú, tiež chválim cesto, poznať, že sú tam 4 žĺtky. Mne sa páčila aj plnka. Každý, kto ochutnal, sa pýtal, či je tam tvaroh. Celkove chuť hodnotím ako výbornú a jemnú, aj keď nie veľmi výraznú.
jerica
jaj tak to je fajnotka, už aj ide na papier a do KK !!
petka33
tento kolacik je super spicovy, mnamkovy. tentokrat som sa rozhodla, ze si spravim coko cesto a do plnky este pridam jahodky. kamosky sa maju na co tesit, ked dojdu. mnam



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia