Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

12
porcií
40 minút
príprava
15+70 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu budeme ešte potreboavť Tortovú formu (Ø 26 cm) a vykrajovač jadrovníkov. Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky. Pridáme rum a škoricu, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať.
  2. Zo Zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale s cukrom a 750 ml smotany. Za občasného premiešania krém necháme vychladnúť. Jablká olúpeme a pomocou vykrajovača jadrovníkov odstránime jadrovníky.
  3. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Viac ako polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. Elektrická rúra: 180 °C, Teplovzdušná rúra: 160 °C, Plynová rúra: stupeň 3. Doba pečenia: asi 15 minút.
  4. Korpus necháme vychladnúť. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby sme vytvorili okraj vysoký asi 4 cm.
  5. Jablká naukladáme vedľa seba na korpus a naplníme slivkami. Medzi jablká nanesieme krém a povrch ozdobíme plátkami mandlí. Vložíme do rúry a dopečieme pri teplote uvedenej v bode 3.
  6. Koláč necháme vo forme vychladnúť.