Dusený králik

Králik s horčicovo-kôprovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Sezóna čerstvého kôpru, to treba využiť nie? Variť, variť nech si ho človek užije česrtvý a mraziť, mraziť nech máme zásobu :) Tesne pred odletom do Mexika som sa rozhodla, že musím urobiť niečo riadne "domáce" na rozlúčku... tak vyskúšajte, je to komplet vymyslené, ako chute kázali a musím povedať, že kázali len dobre ;)

2
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Králičie stehná som nasolila, nakorenila a všetko som riadne vmasírovala do mäsa.
  2. Na masle a oleji som si spenila cibuľku.
  3. Králičie stehná som sprudka osmáhla na panvici, aby sa mäso zatiahlo a pridala som ku cibuľke.
  4. Celé som to spolu krátko orestovala a podliala vývarom.
  5. Zavrela som tlakáč a od natlakovania som nechala pozvoľna variť na 25 minút.
  6. Vedľa som si zatial vymiešala základ na omáčku - 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL hrubozrnnej horčice, 1 PL medu a sladkú mletú papriku od oka. Zároveň som si uvarila celú hlávku brokolice na pyré - pomaličky na malom plameni, spolovice podliata vodou.
  7. Keď bol králik hotový, vytiahla som stehna na pekáč a pod grilom ich nechala na chvíľočku v trúbe, nech chytia ten krásny červenkavý nádych. Zatiaľ som si precedila cibuľku spod králika a rozmixovala ju.
  8. Do cibuľového pyré som vmiešala horčicovo-medový základ, prevarila, pridala som 2 PL smotany na varenie a nakoniec dve hrste najemno nasekaného kôpru. Už som len málinko dosolila a odstavila.
  9. Pyré som dokončila len vymixovaním brokolice najemno - kto chce môže na zjemnenie pridať smotanu - ja obvykle dokonca ani nedávam. Dochutila som lahôdkovým droždím a štipkou soli.
  10. A už len servírujeme, vychutnávame a nevšímame si tú kopu riadu ktorá po nás ostala v kuchyni :)