Králik na bielom víne (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Dostala som králika od známeho, tak som rozmýšľala čo s ním, hlavne nech je to
rýchle... Mám totiž pred štátnicami
tak vyváranie zanedbávam, čas je drahý a čím bližšie ku dňu "D" tým rýchlejšie ubieha
potvora :D Tak som nasadila
ťažký kaliber - kombináciu tlakového a trúby :D ...a parádička, za chvíľku hotové a
šťavnaté mäsko... A najviac sa teším ako to zopakujem doma a dokážem aj svojmu
tvrdohlavému brachovi, že králik je super :D Ak skúsite aj vy, myslím že neoľutujete ;)
4 porcie |
5 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Králika som naporcovala, osolila a okorenila čerstvo namletým čierným korením. Riadne som to korenie ucapkala do mäsa a nechala v chlade asi 3 hoďky.
- Potom som si nakrájala cibuľku nadrobno, a sušené huby ktoré som mala namočené vo vode som krátko prevarila (cca 3 min).
- Na orestovanú cibuľku som prihodila 2 strúčiky nakrájaného cesnaku, krátko som orestovala kým nezavoňal a potom som postupne nechala zatiahnuť všetky kúsky mäska. Mám menší tlakový hrniec tak pekne na dvakrát :D
- Keď som mala všetky kúsky hotové, vrátila som ich do hrnca, podliala suchým bielym vínkom a nechala zredukovať. Nakoniec som prihodila čerstvý tymián (asi 6-7 vetvičiek) a prevarené huby aj s vodou - tú som použila vlastne miesto vývaru (cca do polovice výšky mäsa). Hrniec som zavrela a od natlakovania som nechala mäsko dusiť presne 15 min.
- Po 15 minútach bol králik prakticky takmer hotový ;) Až som sa smiala že som trafila čas, obvykle sa mi to na prvý pokus v tlakovom hrnci nepodarí a musím tlakovať znova :D
- Mäsko som preložila do pekáča, podliala troškou vývaru a pridala som 4 strúčiky cesnaku reznuté na polovice a tiež natrhané kúsky Schwarzwaldskej šunky hlavne pre vôňu :)
- Šupla som do to vyhriatej trúby a nechala piecť pri 180 stupňoch 15 minút. A teda tá vôňa bola riadne neodolateľná :D
- A dielo bolo vlastne dokonané ;) Vôbec netuším či je toto "technologicky" správny postup na ušiaka :D Ale mne sa rozhodne páči, lebo obed je za pol hoďku (a pár minút k tomu) na stole a ešte aj riadne chutný ;) A mäsko bolo krehké, šťavnaté a to aj bez špikovania špekom, čo mi rodičia pri skype hovore nechceli veriť :D