Králičie stehná s omáčkou z čiernych ríbezlí a tekvicou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Sem tam vybočím zo spoločensky zaužívaného „gastroalgoritmu“ a v kuchyni do finálneho diela skombinujem aj suroviny oku, slušne povedané, nie veľmi lahodiace. Dnes je sú to stehná z mladých králikov, omáčka z čiernych ríbezlí a tekvicový prívarok. Napodiv, nebudem sa diviť, keď sa budete čudovať Vy, nám to chutilo a na budúce sa už báť naozaj nebudem! Nezľaknite sa, prosím, 42 ingrediencií. Pod 4 názvami sa ukrývajú 4 rcp, teda 42/4 = 10,5; tak si môžete vybrať a zaexperimentovať si!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. celú „procedúru“ varenia si môžete urýchliť a zjednodušiť, pokiaľ v obchode kúpite omáčku z čiernych ríbezlí už hotovú ako polotovar (Black Curant red Wine finishing Sauce), ale uznajte, že doma varená je predsa len srdcu bližšia a podľa mojich skúseností aj lahodnejšia. Takže dnešme varenie som začal práve touto omáčkou. V rajnici som „rozpustil“ PL masla zaliateho PL rastlinného oleja, na ktorom som do „sklovita“ orestoval na drobno postrúhanú menšiu šalotku. Potom nasledoval zásyp KL hladkej múky, ktorý som zavŕšil, počas priebežného miešania, získaním zápražky s jemno „béžovou“ farbou. Pokračujúc v miešaní, som do nej prilial 250÷333 ml kuracieho vývaru a keď začala „púšťať bublinky“, vsypal som do nej ~ 500 g umytých, odkvapkaných a odstopkovaných čiernych ríbezlí s 2÷3 PL cukru kryštál krupica. Po niekoľkých málo minútach začali bobuľky „pukať“, ja som im občas pomohol pritláčaním vyrešky o bok rajnice a omáčka jemne zhustla. Nastala chvíľka pre „pedantov“, ktorí tento polotovar precedia cez sitko a obaly ríbezlí vyhodia. Ja som však, vedomý si potreby vláknin pre moje „chabé“ ľudské telo, pomocou ponorného mixéra do hladka vymiešal všetko. Následne som chuť omáčky naladil na vysoké „Cé“ vmiešaním ¼ KL škorice, PL vanilkového extractu, 2 PL hustého paradajkového krému (je možné ho nahradiť paradajkovým pretlakom), dobrou „deckou“ červeného burgundského vína a trošku dosolil. Komu sa zdá omáčka riedka, zahustí ju maizenou, komu hustá, zriedi ju kuracím vývarom, alebo kvalitným červeným burgundským vínom. Tak omáčka je hotová (zvyšok si môžete zasterilizovať 33´. 99 °C-1) a pokračoval som s prípravou králičích stehien, ktoré som na červeno hnedo „všestranne“ opiekol na horúcej bravčomasťo_olejo_maslovej emulzii a odložil na pomocný tanier
  2. vo výpeku som vyškvaril 120÷150 g jemne údenej slaniny, pridal dve veľké postrúhané šalotky, dve pokrájané stonky zeleru, krátko porestoval, okorenil (čMČK, klobásovo-guľášová zmes (alebo červená mletá pikantná paprika),
  3. zalial 500 ml kuracieho vývaru, dosolil, zamiešal, do tekutého základu uložil opečené králičie stehná a 45÷50´ podusil na miernom ohreve
  4. môj tekvicový prívarok už som prezentoval, tak iba ingrediencie v „plnej pohotovosti“ (nezabudnite si jaderník z tekvice uložiť do mrazničky, bude sa Vám hodiť do mäsovej polievky) a link: http://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicovy-privarok-pre-moju-mamku-fotorecept/58252-recept.html
  5. na prílohu, opečené ¼_ky červených zemiakov a ½_ky ružičkového kelu (už pár razy tiež predstavené, napr. http://varecha.pravda.sk/recepty/pecena-korenova-zelenina-k-treske-fotorecept/55062-recept.html) som potreboval „slabých“ 30´
  6. tanier na pamiatku mojej sladkej mamky Aňuci, ktorá tekvicu doslova a do písmena priam milovala, aj s kúskami „kromky“ domáceho chlebíka (vidím ju ako „včera“, ako s chuťou je, sem tam si z čela odfukujúc neposlušný pramienok vlasov; ostala len láska, obdiv a sladké spomienky)
  7. nuž a takto vyzeral naservírovaný tanier pre moju krajšiu lepšiu ½ a pre moju „maličkosť“!