Kozľacie mäso so šalviou fotorecept

babidka - fotkababidka, 8. októbra 2011
Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)
Foto: babidka

Kozľacie mäso sa u nás veľa nejedáva a tak keď nám moja švagrinka "nadelila" polovicu kozľaťa , bola som v rozpakoch :co s ním? Zobraziť celý popisKozľacie mäso sa u nás veľa nejedáva a tak keď nám moja švagrinka "nadelila" polovicu kozľaťa , bola som v rozpakoch :co s ním? Na Vareche som našla iba jeden recept /ten mi nevyhovoval/ a tak som gúglila a gúglila po francúzskych stránkach ...až som si vymyslela svoj recept :-)

3-4
porcie
20 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g alebo stehno
1 ks väčšia
3-4 ks
5-6 ks
100 g
2-3 vetvičky čerstvá
 podľa chuti
podľa chuti
štipku




Postup

  1. 1

    Kozľacina /tak ako jahňacina/ má svoju charakteristickú arómu a preto mäso musíme odblaniť - je to trošku piplavá robota ale s dobre naostreným vykosťovacím nožom to zvládnete dosť rýchlo :-) Mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kúsky .

    Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Mäso osolíme , okoreníme a opečieme na oleji .Ja som použila liatinový hrniec /roud casserole/ ktorý je ideálny na pomalé dusenie v rúre .

    Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici si opražíme slaninu pokrájanú na kocky , pridáme pokrájanú cibuľu a chvíľu podusíme . Pridáme k opečenému mäsu .Zakryjeme a pomaly dusíme . V mojom hrnci sa nemuselo podlievať vodou , ale pridajte ju keď je tekutiny primálo .

    Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky sparíme a olúpeme , pokrájame na väčšie kúsky a pridáme k mäsu . Pridáme aj pár vetvičiek čerstvej šalvie .

    Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Ráno som našla pod lesom pár pečiarok a tak som pridala aj tie . Mäsko som nechala dusiť vo vlastnej šťave ešte asi 30 minút ...

    Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Mäso z mladej kozľaciny je jemné , šťavnaté , krehké a má svoju charakteristickú chuť a vôňu . Trošku svojou chuťou pripomína mladú jahňacinu -preto odhoďte predsudky /ak ich máte / a skúste ho uvariť . Vo Francúzsku sa považuje za delikatesu...a právom:-)

    Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Podávať môžeme s dusenou ryžou , zemiakmi alebo s čerstvým pečivom či chlebíkom . Ak pridáte viac zeleniny - môžete to považovať za jedlo z jedného hrnca :-) Ja som urobila zemiakovú kašu .

Diskusia k receptu

evusik
kozľacinu som jedla párkrát, vždy na návšteve, ale vždy iba v celku pečené mäso a bolo to výborné, tak ako aj jahňacina.... aj keď veľa ľudí má predsudky a takéto mäso nejedia. Naša suseda kedysi chovala kozičky a keď dojila všetky deti stáli s pohárom v ruke a čakali a veru každému sa ušlo, hovorí sa že kozie mlieko je najzdravšie:-)
a tvoj recept vyzerá fajn, iste ste si pochutili .-)
frezia68
Uf,tak to by som si pochutila určite! Dobre si vymyslela,či s kašou,či s ryžou...jedla som kozľacinu v detstve len raz,bola pečená s cesnakom.Ale tu slaninka iste pasovala a škoda len,že nemám takú švagrinku :-)))
danculka
tak kozliatko,alebo jahniatko sme mali vždy na Veľkú noc a to plnenú a potom upečenú vcelku,kde si teraz vzala kozľa?Asi z mraziaku čo?Lebo som sa pýtala v družstevnej mäsne na jahniatko a pozeral na mňa ako puk,ale k receptu super,čo dodať...
pivonka
Moja babka chovali kozu a na Veľkú noc bývalo plnené kozľa. Bola som dieťa a už si nepamätám, ako to chutilo.
babidka
Kozliatko / či skôr capko/ bolo čerstvé , nebolo z mrazničky...naša milá koza /teda švagrinina:-)/ sa asi pomýlila - neviem:-) ale ..."udalo še" ako sa vravi tu na východe :-) Bolo to naozaj veľmi chutné a jemné . Z ďalšej časti som robila dnes roládku plnenú zeleninovou zmesou a tiež to bolo veľmi dobré. Mala som príliš veľa práce a malo času - tak som nestihla fotiť ...bohužiaľ. Bol by z toho ďalší recept .
babav
Urcite chutne a zdrave ,ale ja "zvieracie deticky" nedokazem konzumovat...uz od detstva.Dostali sme kozliatko ...ze vraj k velkej noci,ale ta bola az za mesiac ,takze kozliatko sa stihlo stat nasim milacikom.Skoncilo chuda vyprazene ...plakala som tyzden a odvtedy jahniatka,kozliatka,teliatka,.... su u nas zakazane zabijat ...:-(
alexdidi
Takúto delikatesu by som si dala, výborne pripravené....škoda, že mne nikto niečo také nepodaruje.....
babidka
@babav , aj ja by som s tym mala problem...ale ked to nevidim nazivo , tak sa dokazem "odosobnit ":-((
babidka
@babav , aj ja by som s tym mala problem...ale ked to nevidim nazivo , tak sa dokazem "odosobnit ":-((
bibalabuba
priznam sa, kozlacinu som v zivote nejedla, ale urcite by mi chutila, lebo pisete, ze chutna podobne ako baranina a ta mi velmi chuti. Skoda, ze mame na Slovensku tradiciu jest tieto druhy masa len vynimocne a nie tak bezne ako napr. bravcovinu. To by sa malo zmenit a urcite by to prispelo k lepsiemu zdraviu nasich ludi. Takze ak mozte, jedzte radsej kozlacinu a baraninu :-) Jedlo vyzera bajecne! Ak mate v Pcolinnom alebo jeho okoli adresu, kde sa da kupit jahnacina/ baranina ci kozlacina, tak sa ju rada dozviem. My sme zo Sniny :)
2010
@babidka pozeram ale tu na Vareche nie je ani jeden recept na kozu nie mlade kozla , pritom vo vela krajinach je to najpopularnejsie jedlo a Usain Bolt dostaval letecky na olympiadu jeho najoblubenejsie jedlo Jamaijske curry z kozy , (moj experiment sa uz dusi v liatinovom hrnci)...vonia to super
babidka
@2010 , naozaj som mala problem najst recept na nieco z kozlaciny a to na vsetkych beznych strankach o vareni ...okrem francuzskych .A aj tam bolo iba zopar receptov . Na kari som povodne myslala aj ja , ale tu kozlacinu mala jest aj nasa mala vnucka a pre tu sa to velmi nehodilo:-)Ale kozlacina u nas bude asi castejsie , takze ak si dnesne jedlo aj zdokumentoval , tak tvoj recept s radostou odskusam tiez ;-)
artemisia7
Tak práve sa mi to dusí v hrnci a vonia to krásne, ani stopa po nejakej "predsudkovej" vôni...Dúfam, že to bude aj tak dobre chutiť...:-)
artemisia7
Kozľacinka sa vydarila, je chutná, mäsko jemné, priam sa rozpadáva na jazyku, pečiarky s rajčinami tvoria výborný súzvuk chutí. Recept som si trošku upravila, vynechala som muškátový oriešok a mäsko som podlievala bielym suchým vínom... Vďaka za inšpiráciu!
babidka
Tesi ma @artemisia , ze si vyskusala recept a ze ti chutilo:-) Nabuduce ho skusim s tym vinom aj ja ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia