Orechový koláč
Orechový koláč

Kovačin - orechový koláč fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 24. marca 2018
Kovačin - orechový koláč (fotorecept)
Foto: monty469

Kovačin, prečo práve tento názov? Recept je opäť zo zošita mojej nebohej babky a možno to bolo takto: Vedľa názvu v zošite je poznámka: Zobraziť celý popisKovačin, prečo práve tento názov? Recept je opäť zo zošita mojej nebohej babky a možno to bolo takto: Vedľa názvu v zošite je poznámka: kalšanský. Kalša je vedľajšia dedina, v ktorej mala babka veľa príbuzných. V tej dobe, v čase odpustovej slávnosti či svadieb, sa zišla rodina zo širokého okolia väčšinou chodili pešo či na vozoch. Tento koláčik pravdepodobne jedla na jednej z takýchto hostín, zachutil jej a recept doniesla domov. Možno ho piekli nejakí Kovačinovci, kto vie. Koláč je super (:

25 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
140 g
100 g
3 ks
1/2 bal.
Na potretie cesta:
4-5 kopcovité PL
Na posypanie:
140 g mleté
Sneh:
3 ks
200 g
štipka
Kakaová poleva:
1 PL
50 g
1 PL
Na vymazanie plechu:
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Na úvod pridávam fotku receptu zo zošita mojej babky :-) Vzácnosť.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V múke rozmiešame kypriaci prášok, pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, necháme chvíľu postáť na linke. Medzitým pomelieme mleté vlašské orechy a pripravíme sneh - najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli do stredne tuha, potom pridáme kryštálový cukor a dôkladne vyšľaháme.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a valčekom ho prenesieme na plech potretý maslom a vysypaný múkou s rozmermi - 36x23 cm.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto potrieme lekvárom, posypeme rovnomerne orechmi. Orechovú vrstvu následne jemne zatlačíme rukami.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na vrch jemne natrieme sneh lyžicou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 25 minút.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom pripravíme kakaovú polevu. V hrnci roztopíme maslo s mliekom, odstavíme, prisypeme kakao a dôkladne vymiešame do hladka. Polevou pofŕkame koláčik, chvíľu počkáme kým vychladne a môžeme podávať.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ale my sme to nevydržali a ochutnali ešte za tepla. Ja som sa v tom momente preniesla do detstva, manžel tak isto, a dcéra len mmmmmmmm-kala. Koláč je krehký, šťavnatý, no proste FANTASTICKÝ a pritom tak jednoduchý. Naozaj odporúčam, recepty z babinkeho zošita sú jednoducho na nezaplatenie.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A čerešnička na záver, náš Montík, ktorý si vychutnáva krásne jarné počasie.

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dnes nás navštívila aj suseda Elka a takto si spolu užívajú jar :-) ❤️

    Kovačin - orechový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sovka62
Máš pravdu, z tých starých zošitov sú koláčiky najlepšie. Ten tvoj mi silne pripomína môj vlastný (no veď aj ten má už zo päťdesiat rokov!), tiež už zožltnutý a stránky pofŕkané, ale nedám si ho ani za svet. Keby som nemala napečené, hneď by som sa pustila do práce. Tak si chvíľu počká v KK, ale možno už na budúci týždeň.....
haji
Bezva receptík, chutný koláčik jsi napiekla, milá @Monty469 , jsi šikulka! Hodil by se ke kávičce, hmm Montík aj Ela jsou požitkáři! Přeji krásný víkend celé rodině!
luclup
@Monty469 toto sa ti naozaj podarilo !!! Dlhoooo som nejedla tak fajny kolacik, uplne jednoduchy a neskutocne lahodny. Je tam vsetko co mam rada ❤️ maslove cesto, moj najoblubenejsi lekvar, orechy, sneh, kakao .. no fantazia ❤️ Kazdemu odporucam vyskusat, M N A M !
jack
No Monty...zase si sa predviedla;-) Nádherný koláčik si upiekla(li) určite aj Lucy pomáhala.
A ten zošitok babkin❤.Úžasná vec,že sa nestratil.Opatruj si ho ako oko v hlave.Ešte aj ja si z neho poodpisujem nejaké receptíky.Keď dovolíš:-) A mačičky nádherné.Pozdravujeme.
monty469
@Sovka62 , @Haji dakujem vam velmi pekne. Babkine ci svokrine recepty sa mi doteraz stale osvedcili a nikdy nesklamali. Ako aj vidiet na mojich receptoch, radsej peciem take tradicne, kolace nasich babiciek a rodinka ma take rada. Hoc obcas upeciem aj nieco novsie. No v konecnom dosledku stale skoncim pri orechovych na rozne sposoby. Aj vacsina babkinych receptov je s orechami. Ved u nas v kazdom dvore je min. 1 orech, takze nudzu o orechy nemame. Budem rada , ked kolacik upeciete. Verim, ze budete spokojne. Prajem vam pekny zbytok vikendu
monty469
@Luclup , @Jack , @Mitzy dakujem vam velmi pekne. Lucinka moja, viem, ze to je kolacik presne na tvoju notu. @Jack , ked dojdes tak nejake recepty si opises zo zosita nasej babky. Vies ze Lucka mi pomahala, kedze na vikend prisla domov. Bola moja fotografka ;-))))
@Mitzy dakujem. Kolacik je fotogenicky, pocasie bolo super, tak aj fotka je vydarena a samozrejme bola aj dobra fotografka ;-) Kocky , prajem vam pekny zbytok vikendu
sracz
....... nádherná práca s abstraktne živou predstavou chutí a vôní, milá @Monty469 a určite s nezabudnuteľnými spomienkami na Tvoju šikovnú pracovitú Babku. Pamätám sa na TV reláciu "Z babičkinej krabičky" a Ty máš svoju občasnú relaxáciu "Z babičkiného zožita" (teda správne nie "Zos babičkinoj škatuľki, aľe Zos babičkinoj pisanlki"! Ta ňe?!? Srdečne pozdravujem na šicki strany (jóóój boki)!
nixys
Kolacik vyzera uzasne, urcite vyskusm :-) hned teraz by som si z neho najradsej dala. Milujem orechy v kolacoch. A paci sa mi, ako tvoja babicka pise ‘vytrepac’, ‘posipac’, ‘mliko’ :-) je to take mile, ako si to po svojom napisala
motyka
Ako na zavolanie. Ani nevieš, ako sa mi recept hodí. Upečiem vo štvrtok, 3 dni nebudem doma a na veľkonočný pondelok bude fantastický. O chuti nepochybujem, poznám tie starodávne chute našich babičiek.
S plnkou nechcem. Tento je jednoduchý, z pár surovín, ale pritom aj perfektne vyzerá a určite aj chutí. Ukladám KK a srdečná vďaka.
Všetkým veľa chuti do veľkonočného pečenia.
cesminaz
Veru dneska bolo nádherné jarné počasie,aj my sme boli celý den vonku.Jarné práce okolo domu :-) Chutný kolačik!
monty469
@Sracz (24.3.2018 21:15)

Mily @Sracz
Dakujem ti velmi pekne za mily komentik. Mas pravdu, asi spustim seriu receptov " Z babičkinej pisanky" A s totym šutemeňom bi ši še bizovne prenis do času, ked ši bul dzecko a bavil ši še ešče v Košicoch na ihrisku ;-) Prajem tebe aj celej tvojej rodinke peknu nedelu . Pozdravujem tyš na šicke boky ;-)
monty469
@Nixys (24.3.2018 21:51)

Dakujem ti velmi pekne za mile slova. Budem rada ak kolacik vyskusas. U nas doma su orechove kolace najoblubenejsie. Mame ich radsej ako zakusky s maslovym kremom. Moja babka rozpravala" hutorela" zemplinskym narecim, preto tie slovicka. Vlastne byvam v obci, kde sa tymto narecim rozprava, no uz hlavne ti starsi ludia. Prajem ti peknu nedelu
1x nixys
monty469
@Motyka (24.3.2018 22:19)

Dakujem ti velmi pekne. Tesim sa, ze som sa ti s receptom trafila do nôty :-)) Verim, ze s kolacikom budes spokojna. U nas mal velky ohlas. Na dnes som musela par kuskov skryt, nech mame aspon ku kave. Prajem ti peknu nedelu
1x motyka
monty469
@Cesminaz (24.3.2018 23:04)

Dakujem ti velmi pekne. Aj my sme vcera cast dna stravili vonku. Bolo krasne, slnecno. Prajem ti peknu nedelu
ampara
Určite ho vyskúšam na Veľkú noc. Mám podobný recept, ale bez toho snehu na vrchu. Ten spodok je podobný lineckemu cestu,či? K tomu zošitu: mám tiež podobný po mame, ale tam nie je ani jediná pravopisná chyba, mama bola totiž učiteľka a ešte aj cez prázdniny som musela písať diktáty! Prajem pekný deň!
jerica
Usmievam sa nad slovíčkami tvojej babky zaznamenané v knižočke s receptami, tie slovíčka z východu mi pripomenuli moju švekru, “hutorila” ja s znam šicko z hlavy, a veru bolo radosť , aj keď prišli švagrinky, priniesli napečené plné krabice, bolo toho od zákuskov aj koláčov, aj nám sa ušlo keď sme odchádzali z nezabudnuteľného Ďurďoša, miesto rozprávkové, domček mimo obce, záhrada, sad a ešte bonus rieka Topla v lete miesto bazéna. Mám len krásne spomienky, keď sme sa zišli všetci, a to len súrodenci s manželmi, manželkami a vnúčatami , bola to malá svadba. Koláčik určite neostane len pri spomienkach.
monty469
@Ampara (25.3.2018 08:56)
Naozaj ho vyskusaj, je velmi chutny. Ten sneh tomu dava pomyselnu ceresnicku spolu s kakaovou polevou, cele dokopy je to super. Cesto je podobne lineckemu, ale do lineckeho sa zvykne pridavat citronova kora a vanilkovy cukor. A vtedy pravopis zrejme proste zeny z dediny neriesili :-) Dakujem za pekny koment a prajem krasnu nedelu.

monty469
@Jerica (25.3.2018 09:59)
Ja sa nad tym tiez vzdy pousmejem a s laskou na nu spominam. Pri babkinych receptoch sa mi stale vynoria spomienky z detstva a z prazdnin, ktore sme travili u nej. A veru, ked sme sa zisli vsetky vnucata, bolo nas velakrat minimalne 8. Tiez sme namiesto bazena vyuzivali nas potok - Roňvu a bolo nam super, ale teraz by som tam uz nevkrocila :D Ked som bola mala, moja teta ma zvykla bravat na spominany potok, a ked sme sa clapkali, tak stale mi hovorila: "Mačaj dupu, mačaj ric" :D Budem rada, ak kolacik upecies, ver mi, stoji to za to :-) Dakujem za koment a prajem pekny zvysok dna.
kristina47
orechy,lekvár,linecké skvelá kombinácia ukladám do kk,ale mám jeden dotaz nie je veľa 190 st. a 25 minút na sneh?
monty469
@Kristina47 (25.3.2018 15:34)
dakujem velmi pekne, tiez som sa toho obavala, mam obycajnu elektricku ruru, ale upiekol sa uplne v pohode :-) Prepieklo sa aj cesto a zaroven sa krasne do jemne zlatista upiekol aj sneh. Pekny zvysok dna.
siisa
Ďalší z historických koláčov od tvojej babičky milá @Monty , si zlatá, že sa s nami podelíš o ne. Určite chuti skvele :)
monty469
@Siisa (25.3.2018 16:58)
Tak tak, este ich zopar ostalo na vyskusanie. Dakujem velmi pekne, chutil super :-) Prajem pekny zvysok nedele
babkamt
V sobotu večer som sa pristavila pri tvojom recepte. Aj som ho chcela komentovať .Pri pohľade na tvoj koláč ma prepadla strašná chuť na sladké:-) Vypla som počítač a šla som si spraviť kúsok maslového chebíka s marhuľovým džemom. Takže sa hlásim až dnes. Večer je nebezpečné prezerať sladké recepty:-) Koláč sa mi páči, odpísala som si ho do mojej písanky.
monty469
@Babkamt (26.3.2018 08:48)

Dakujem ti velmi pekne. Veru, vecer je nebezpecne pozerat recepty :-) , no vyriesila si to dobre. Budem rada, ak kolacik upecies.
afataga
Aj ked sladke uz skoro nejem, keby si ich postavila predo mna, urcite by som si jeden maly kusok dala a potom by som muchlila Montyho :-).
monty469
@Afataga (26.3.2018 17:33)

Mila @Afi ja tiez uz sladke vyrazne obmedzujem, no aspon raz za cas, preco nie? Rada by som ta ponukla kolacikom, no mal taky uspech, ze na nedelu som musela par kuskov skryt ku kave. A Monty? Ten sa radsej "muchluje" so svojou susedkou Elou a na nas uplne kasle ;-))))
motyka
@Monty469 , ozývam sa- koláčik perfektný, rýchlo hotový. Koštovali aj susedky, dala som recept. Už mi z neho málo zostalo. Ďakujem za recept. Určite som ho nepiekla posledný krát. Prajem milostiplné a požehnané veľkonočné sviatky.
monty469
@Motyka (31.3.2018 17:53)

Tak to je skvela sprava! Tesim sa, ze kolacik chutil aj vam a aj susedkam ;-)) Prajem celej tvojej rodinke pozehnane a pokojne sviatky
janikbj
u nás vyskúšaný tiež. bohužiaľ, galiba sa stala.. po nakrájaní som zistila, že cesto vôbec nie je prepečené, takmer úplne surové. to je ale riziko koláčov so snehom, nedá sa to skontrolovať. viem, že veľa závisí od rúry, toto naša jednoducho nezvládla. takže nabudúce cesto asi predom predpečiem, pre istotu.
každopádne, bolo mi ľúto vyhodiť plech inak výborne vyzerajúceho koláča, takže improvizovaná náprava - na suchú grilovaciu panvicu som dala dvojmo alobal a koláč na ňom pekne krásne na sporáku zdola po kusoch "dopiekla" :D dopadlo to výborne, ešte sa aj ten sneh navrchu viacej vysušil, takže je koláč trvácnejší :D :D :D inak, chuťovo super, aj rýchlosť prípravy. recept odkladám a určite sa ku nemu ešte vrátime :) krásne požehnané sviatky
1x radost
monty469
@Janikbj (1.4.2018 10:38)

Tak to je mi luto. Zrejme problem bude v rure. Mne stacilo tych 25 min. aby cesto bolo pekne upecene. No vyriesila si to super. Prip. nabuduce nechaj piect dlhsie, alebo ako pises cesto predpiect. Dakujem ti za info a dufam, ze ta to neodradilo a este das tomu kolaciku sancu. Prajem ti a celej tvojej rodinke pokojne a pozehnane sviatky
1x radost
janealli
Ja som tento koláčik tiež piekla k Veľkej noci a som s ním veľmi spokojná. Prepiekol sa mi dobre aj spodok koláča, vrch má žltkastý nádych a chutí výborne. Len neviem, či som ho aj dlhšie nepiekla ako tých 25 minút, lebo som ho robila vo štvrtok ako posledný, bolo to okolo polnoci a zistila som, že som si aj trochu zdriemla pri čakaní, kým sa dopečie. Vďaka za výborný koláčik, keď budem mať orechy, častejšie ho upečiem.
monty469
@Janealli (1.4.2018 20:09)

Tak to ma velmi tesi. Ono si to fakt treba odhadnut podla svojej rury. Dokonca mam jeden plech na ktorom ked som piekla tak spodok ostal neprepeceny a vrch bol skoro pripeceny. Uz ho viac nepouzivam. Som rada, ze kolacik aj u vas bude mat stale miesto . To je super! Dakujem za spätnu väzbu a prajem este pokojne a pozehnane sviatky
motyka
Ja som piekla tiež 25 minút na 190 ° naraz aj so snehom.Ako Monty. Zrejmä záleží aj od plechu aj od rúry.
Mám ten výborný smaltovaný maďarský plech s tými bielymi bodkami. A na tom sa pečie výborne. Všetko sa mi upieklo OK. Švagor si ho už objednal na narodeniny. Je skutočne rýchlo hotový a výýýborný.
monty469
@Motyka (2.4.2018 18:09)

Plne s tebou suhlasim!Dakujem ti velmi pekne a som rada, ze kolacik ma miesto uz aj u vas doma a nebude to len jednorazovka ;-)
ywett
@Monty469 prišla som sa ti poďakovať za tento výborný recept. Koláč je chuťovo výborný, už som ho robila 2x. Dnes do okrúhlej formy :)


1x haji
monty469
@Ywett (12.5.2018 15:50)

Kolacik vyzera super. Tesim sa , ze si spokojna s receptom a rodinke chuti. Mam radost a hned krajsi vikend ;-)) U nas ako uz aj vyssie pisem su orechove kolace top. Ved to aj vidno pri mojich receptoch. Dakujem ti velmi pekne a prajem pekny zbytok vikendu
1x ywett
ywett
Orechové zbožňujem ☺ ďakujem a aj tebe pekné dni ;-)
semia
skvelý koláčik.....dnes som ho robila prvýkrát ale nemá chybu. aj ja milujem orechové koláče a toto je jeden z najlepších.....ďakujem za recept a skúsim aj ostatné
monty469
@Semia (26.5.2018 20:48)

Dakujem ti velmi pekne. Som rada ze chutilo. Orechove to je u nas stavka na istotu a jednoznacne patria medzi top kolace . Budem sa tesit ak vyskusas aj ine . Prajem ti peknu nedelu
martakv
Milá @monty469 , keď sa dívam na ten recept, ako keby som videla recepty mojej mamy, ešte aj písmo mala podobné. Keď som bola dieťa, nemala som rada orechové, zato teraz milujem...ukladám do KK a aj keď pečiem málo, tento určite vyskúšam, už len preto, že je od babičky. Pekný víkend
monty469
@martakv (9.11.2019 14:23)

Dakujem ti velmi pekne. U nas su orechove kolace top a miluje ich cela rodina. Babkin zositok si opatrujem ako oko v hlave. Ma tam este dost receptov na vyskusanie, niektore som aj pridala na varechu. Verim, ze ak tento kolacik upecies, budes velmi spokojna. Este raz vdaka a prajem ti pekny vikend




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia